Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Why does society need rules and laws?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe what rules and laws are, where they come from and why they are important.

      Key learning points

      1. Rules are guidelines that tell you what is and isn't allowed, they may change in different settings e.g. home, school.
      2. Laws are rules which apply to everyone, all the time, they are created by parliament.
      3. Magna Carta was the first document to put in writing the principle that the king is not above the law.
      4. Rules and laws are there to protect us, keep the peace and make sure everyone is treated fairly.

      Keywords

      • Community - a group of people living in the same place or having a particular characteristic in common

      • Society - people living together in an ordered community

      • Rules - a set of guidelines that tell people what is and what is not allowed

      • Laws - rules, usually made by parliament, that are used to order the way in which a society behaves

      Common misconception

      Rules are the same for everyone.

      Rules may be different in different settings and situations, for example, you may have different rules at school and home. Laws are the same for everyone.

      Teacher tip

      Help students understand why rules and laws are important by engaging them in creating their own society.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Name the active citizen who was associated with the other well-known active citizen, Rosa Parks.

      Correct Answer: Bayard Rustin, Bayard, Rustin, Martin Luther King, Martin Luther King Jr

      Q2.
      True or false? Marcus Rashford is an active citizen who campaigns to end food poverty.

      Correct Answer: True, Yes, Y, Correct

      Q3.
      Match the different methods for creating social change to the correct definition.

      Correct Answer:lobbying,meeting with the person who represents you locally or nationally
      Correct Answer:boycotting,refusing to buy a product or use a service as a protest
      Correct Answer:petitioning,gathering signatures to show support for a cause
      Correct Answer:protesting,joining together as a group and taking to the streets to campaign

      Q4.
      Which of the following are ways young people can practise active citizenship?

      Correct answer: volunteering for local charities or campaigns
      Correct answer: raising awareness of social issues, locally, nationally or internationally
      watching and reading the news
      Correct answer: participating in community events

      Q5.
      Which of the following skills is not necessary when being an active citizen?

      resilience
      communication
      planning
      teamwork
      Correct answer: leadership

      Q6.
      Match the active citizen to the type of social change they wanted to create.

      Correct Answer:Rosa Parks,Non-segregated seating
      Correct Answer:Jamie Oliver,Healthy eating
      Correct Answer:Marcus Rashford,Free school meals

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is the correct definition of rules?

      Correct answer: a set of guidelines that tell people what is and is not allowed
      rights protected by law
      a tool to measure straight lines

      Q2.
      Which of the following are reasons why we have rules and laws?

      Correct answer: to protect us
      to stop us doing the things we want to do
      Correct answer: to keep the peace
      Correct answer: to make sure everyone is treated fairly
      to stop us having fun

      Q3.
      True or false? A judge or magistrate is allowed to pick whatever punishment they see fit.

      Correct Answer: False, No, Wrong, F, Incorrect

      Q4.
      Match the word to its correct definition.

      Correct Answer:laws,rules, made by parliament, that order the way in society behaves
      Correct Answer:community,people living in the same place or having a characteristic in common
      Correct Answer:rules,a set of guidelines that tell people what is and what is not allowed
      Correct Answer:society,the people living together in an ordered community

      Q5.
      True or false? Magna Carta was issued in 1215 and was the first document to put into writing the principle that the king and his government was not above the law.

      Correct Answer: True, Yes, Correct, Y, T

      Q6.
      Which of the following people or groups could be impacted when rules or laws are broken?

      citizens
      communities
      society
      the person who broke the law or rule
      Correct answer: all of the above

      To help you plan your 7 citizenship lesson on: Why does society need rules and laws?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...