Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What threatens the rule of law today?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can analyse the threats to the rule of law in the UK today.

      Key learning points

      1. Abuse of power undermines everyone following the law.
      2. Laws applied unequally reduce fairness and trust in the system.
      3. Weak judicial independence threatens impartial decision-making.
      4. Barriers to justice prevent people from challenging unfairness.

      Keywords

      • Rule of law - the principle that all individuals within a state, including government and leaders, are subject to the same laws and must follow them

      • Threat - a person or thing likely to cause damage or danger

      • Independence - judges are free to make decisions based only on the law and the evidence, without being influenced or pressured by the Government or other powerful groups

      Common misconception

      The rule of law always works perfectly.

      There are real threats today, including abuse of power, inequality, weak courts, and barriers to justice.

      Teacher tip

      Emphasise the link between the rule of law and judicial independence. Use the Stephen Lawrence case and Miller v Prime Minister to show how we can challenge unfairness and why impartial judges are vital.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of serious crime

      Depiction or discussion of serious crime

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does the rule of law mean?

      the Government can do what it wants
      laws only apply to citizens
      Correct answer: everyone is subject to the law, including leaders
      judges make laws

      Q2.
      Which of the following is a threat to the rule of law?

      an independent judiciary
      equal access to courts
      fair trials
      Correct answer: discrimination

      Q3.
      Why is it a problem if those in power ignore the law?

      it makes laws easier to understand
      Correct answer: it weakens trust and fairness in society
      it reduces court cases
      it improves democracy

      Q4.
      Which of these people are part of the judiciary?

      politicians
      police officers
      solictors
      Correct answer: judges

      Q5.
      Match the term to its definition.

      Correct Answer:judicial independence,Judges and magistrates make decisions free from outside influence.
      Correct Answer:institutional racism,The system treating people unfairly because of race or ethnicity.
      Correct Answer:stop and search,Police power to check someone for illegal items.

      Q6.
      Fill in the blank: A key purpose of the rule of law is to protect people from actions by those in power.

      Correct Answer: unfair

      6 Questions

      Q1.
      Match the term to the definition.

      Correct Answer:rule of law,the idea that all individuals are subject to the same laws
      Correct Answer:threat,a person or thing likely to cause damage or danger
      Correct Answer:independence,being free from influence from others

      Q2.
      Which act requires the police and other public bodies to eliminate discrimination?

      Fairness Act (2015)
      Correct answer: Equality Act (2010)
      Equal Pay Act (1970)
      Human Rights Act (1998)

      Q3.
      What was the name of the young person murdered in 1993?

      Correct Answer: Stephen Lawrence, Stephen

      Q4.
      How did Gina Miller challenge injustice?

      she protested
      she raised awarness in the media
      Correct answer: she used the court system
      she became an MP

      Q5.
      Which of the following are examples of threats to the rule of law?

      Correct answer: corruption
      Correct answer: misinformation
      Correct answer: discrimination
      climate change
      policing

      Q6.
      In the UK, the judiciary is ...

      biased
      untrained
      Correct answer: independent
      political

      To help you plan your 10 citizenship lesson on: What threatens the rule of law today?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...