Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Why should we care about the rule of law?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the importance of the rule of law for citizens in Britain today.

      Key learning points

      1. We have a responsibility to act within the law.
      2. Equality before the law relies on active oversight and challenge.
      3. Courts and judges protect fairness through independence.
      4. Lawful democratic action helps improve unfair laws.

      Keywords

      • Equality - the right of everyone to receive the same treatment

      • Citizen / citizenship - a person who belongs to a country and has certain rights because they either live in the country, or were born in the country; it is a legal status given to people

      • Judiciary - the branch of the state that is responsible for enforcing the law; it is composed of judges and other legal officials

      • Lawful protest - a public demonstration or action expressing disapproval or objection to a policy, decision, or situation, often aimed at raising awareness or demanding change

      Common misconception

      Citizens cannot influence the law.

      Through lawful action, protests, petitions, and awareness, citizens can uphold and improve the rule of law.

      Teacher tip

      Use real examples to show how lawful protests support the rule of law, while violent or unlawful protests can harm rights and society. Ask pupils to explain why some protests succeed and others fail.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of serious crime

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is a "legal duty" for a UK citizen?

      joining a local sports club
      voting in every general election
      Correct answer: following the laws made by Parliament
      donating money to charity every month

      Q2.
      If you have the "right to a fair trial," what is your corresponding responsibility?

      to pay for the judge's salary
      to keep the details of the trial a secret from your family
      to decide your own punishment if found guilty
      Correct answer: to serve on a jury if you are randomly selected

      Q3.
      True or false? In the UK, the Prime Minister is allowed to ignore the law if they believe it is a national emergency.

      Correct Answer: False, F

      Q4.
      Which of these is a "lawful" way to try and change a law you think is unfair?

      refusing to pay your taxes until the law is changed
      Correct answer: starting a petition or writing to your local MP
      damaging a public building to get the Government's attention

      Q5.
      Complete the sentence by putting the words in the right order. Courts and judges protect ____1_____ by ensuring they are _____2____ from the Government and only follow the laws made by ____3_____.

      1 - fairness
      2 - independent
      3 - Parliament

      Q6.
      If a law is found to be "unfair" or "discriminatory" by a high court, what is the most likely outcome?

      the judge goes to prison
      citizens must protest and refuse to follow any laws
      Correct answer: the Government is pressured to change or improve the law
      the law is ignored by everyone immediately

      6 Questions

      Q1.
      If the Government decides to cut funding for Legal Aid, which principle is most directly threatened? before the law.

      Correct Answer: equality, Equality

      Q2.
      True or false: In a democracy, the "rule of law" means that the Government has the right to change any law without a vote in Parliament.

      Correct Answer: False, F

      Q3.
      Match the right to the corresponding responsibility.

      Correct Answer:right to vote,to cast a ballot at an election
      Correct Answer:right to education,to respect the learning and safety of others
      Correct Answer:freedom of expression,to avoid using speech to incite hatred or violence
      Correct Answer:right to a fair trial,to serve on a jury when called

      Q4.
      Why are independent judges important?

      Correct answer: they ensure decisions are fair
      they only deal with minor cases
      they represent political parties
      they create laws for Parliament

      Q5.
      How can protests support the rule of law?

      by undermining the police
      Correct answer: by helping to change unfair laws through lawful action
      by overthrowing the Government
      by ensuring all power resides with citizens only

      Q6.
      Match each word to the correct definition.

      Correct Answer:citizen,a person who belongs to a country and has certain rights
      Correct Answer:judiciary,the branch of the State that is responsible for enforcing the law
      Correct Answer:lawful protest,a public demonstration or action expressing disapproval or objection
      Correct Answer:equality,the right of everyone to receive the same treatment

      To help you plan your 10 citizenship lesson on: Why should we care about the rule of law?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...