Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What rights do defendants and victims of crime have?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the rights of defendants and victims of crime and explain why these are important.

      Key learning points

      1. Defendants have the right to a fair trial, legal representation, and presumption of innocence.
      2. Defendants can remain silent, challenge evidence, and appeal convictions to ensure justice.
      3. Legal rights protect individuals from wrongful punishment and ensure fair trials.
      4. Victims are entitled to respect, case updates, and support during the legal process.
      5. Victims can give statements and apply for compensation, ensuring they are heard and involved.

      Keywords

      • Legal rights - protections and freedoms given by law to individuals, ensuring fair treatment and justice within the legal system

      • Defendant - a person that is accused of committing a crime or being accused of a civil wrong

      • Justice - fairness as a result of the application of a law, usually by a judge, in society

      Common misconception

      Pupils may think that rights solely lie with the victim of crime, as they are the ones who have been wronged in some way.

      Our legal system is based on justice, a key aspect of this is to ensure rights for both defendants and victims of crime; this ensures a fair trial and allows justice to be served.

      Teacher tip

      The case studies briefly explored in the lesson are readily available online and could be examined in more detail with students highlighting the range of rights being denied, potential impact on the justice system and recommendations for the prevention of this happening again in the future.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sexual violence

      Depiction or discussion of serious crime

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Why is common law important?

      It prevents new laws from being passed by Parliament.
      Correct answer: It allows judges to adapt the law to new issues quickly.
      It delays changes in law until Parliament act.

      Q2.
      What might happen if civil law did not exist?

      Correct answer: People could struggle to protect their rights.
      Criminals would not be punished for crimes.
      Judges could create more precedents.

      Q3.
      What is the role of the legislature in the law making process?

      to challenge existing court decisions
      Correct answer: to create laws through Parliament
      to prosecute offenders who break the law

      Q4.
      ensure justice, fairness, safety, and clarity, protecting rights and providing rules for society.

      Correct Answer: laws

      Q5.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:legislation,a law or a set of laws that have been passed by Parliament
      Correct Answer:common law,law made by the decisions of judges over the years
      Correct Answer:precedent,a legal decision made by a judge that must be followed

      Q6.
      law keeps society safe, ensures justice, and deters crime by setting clear rules and consequences.

      Correct answer: criminal
      property
      corporate

      6 Questions

      Q1.
      Our system is based on justice, ensuring rights for both defendants and victims of crime.

      Correct Answer: legal

      Q2.
      Why is justice important in our legal system?

      Correct answer: It ensures fairness for defendants and victims.
      It allows one side to receive preferential treatment.
      It eliminates the need for evidence in trials.

      Q3.
      Which of the following is a right of a defendant in a legal trial?

      Correct answer: to remain silent and challenge evidence
      to decide the verdict of their case
      to choose the judge for their trial

      Q4.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:legal rights,protections and freedoms given by law to individuals
      Correct Answer:justice,fairness as a result of the application of a law in society
      Correct Answer:legislature,the lawmaking body of the state, i.e. Parliament in the UK

      Q5.
      Which is not a way in which victims can be involved in the legal process?

      by giving statements
      by acting as the judge
      Correct answer: by applying for compensation

      Q6.
      Match the participants to their descriptions.

      Correct Answer:defendants,accused of committing a crime or civil wrong
      Correct Answer:victims,entitled to respect, updates, and support during the legal process
      Correct Answer:judges,ensure fairness and apply the law in court

      To help you plan your 11 citizenship lesson on: What rights do defendants and victims of crime have?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...