Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Which legal professionals support our rights in criminal courts?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how legal professionals represent citizens and ensure their legal rights are met.

      Key learning points

      1. Judges protect legal rights by applying the law, ensuring fairness and advising on appropriate sentencing.
      2. Legal Executives assist in case prep, ensuring accessibility to legal services in specific law areas.
      3. Solicitors provide legal advice, prepare cases, and represent clients in legal matters.
      4. Barristers specialise in courtroom advocacy, defending clients or prosecuting cases in Crown Court.
      5. Legal professionals uphold our rights, ensuring justice is served through fair legal representation.

      Keywords

      • Criminal court - courts that deal with individuals who have been accused of breaking the law

      • Judiciary - the branch of the state responsible for enforcing the law. It is composed of judges and other legal officials

      • Legal executive - legal specialists employed by solicitors who handle case preparation

      • Solicitor - a legal professional who gives advice, prepares cases, and represents clients in magistrates’ courts

      • Barrister - presents cases in crown court and higher courts, representing defendants or the state

      Common misconception

      That solicitors only work in the community and it is just barristers that work on criminal cases that end up in the court room.

      Solicitors prepare the criminal case and advise the defendant prior to the case going to court, they appoint the barristers to represent their client (the defendant) in court.

      Teacher tip

      There are a range of educational and age appropriatte videos readily available online that provide a tour of the crown court. This can be sueful for students as they are then able to visualise the different roles and where they stand.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sexual violence

      Depiction or discussion of serious crime

      Depiction or discussion of sexual violence

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The legal authority given to police to maintain order, prevent crime and protect the public are known as what?

      Correct Answer: Police powers

      Q2.
      The verb to make sure laws or rules are followed is what?

      Endorse
      Correct answer: Enforce
      Enable
      Enhance

      Q3.
      Police officers follow a code of practice which promotes what type of policing?

      controversial
      Correct answer: ethical
      hypothetical
      convictional

      Q4.
      Match the start of the police role/responsibility to the correct end

      Correct Answer:stop and,search
      Correct Answer:maintaining law and,order
      Correct Answer:protecting the,public
      Correct Answer:power to,arrest
      Correct Answer:entry, search and,seizure

      Q5.
      What is the legal document the police will use to gain access to a property?

      Correct Answer: warrant

      Q6.
      If a citizen is arrested, they have the right to remain what?

      Correct Answer: silent, silence, not speak, not say anything

      6 Questions

      Q1.
      In which order would a defendant communicate with these legal professionals?

      1 - solicitor
      2 - barrister
      3 - judge

      Q2.
      The branch of the state responsible for enforcing the law, composed of judges and other legal officials is the what?

      legislature
      Correct answer: judiciary
      monarch
      executive

      Q3.
      Which is not an example of how judges work to ensure citizens' legal rights are met?

      ensuring a fair trial
      following sentencing guidelines
      supporting the jury
      developing common law
      Correct answer: Arresting citizens who have broke the law.

      Q4.
      In a crown court, who decides if the defendant is guilty or not guilty?

      Correct Answer: The jury, Jury

      Q5.
      Who support solicitors and barristers by preparing legal cases?

      Correct answer: legal executives
      the jury
      the judges
      the witnesses

      Q6.
      If a suspect cannot afford a solicitor, or does not have their own solicitor, they can be provided with what?

      A police officer to help them.
      Correct answer: A duty solicitor to advise them.
      An appropriate adult to support them.
      A friend to care for them.

      To help you plan your 11 citizenship lesson on: Which legal professionals support our rights in criminal courts?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...