Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I understand the methods I can use to achieve our active citizenship goal.

      Key learning points

      1. Set clear goals for what you want to achieve through your citizenship project.
      2. Use SMART targets to break your goal into achievable steps.
      3. Make a detailed action plan and use technology tools to stay on track and improve efficiency.
      4. Get feedback from your teacher and do a SWOT analysis to improve the likelihood of your project’s success.

      Keywords

      • Goal - a desired result or outcome that a person or group aims to achieve

      • Method - a way of doing something to help you complete your project or reach your goal

      • Success - when you achieve what you planned or aimed to do in your project

      Common misconception

      That it is negative or 'tempting fate' to consider what could go wrong.

      Considering what could go wrong is a sensible part of planning for your goal, this helps to identify possible barriers and work to overcome them.

      Teacher tip

      To further contextualise this topic, pupils could complete SMART targets or a SWOT analysis about something they feel very familar with e.g. preparing for a test, winning a football tournament etc. This might help them understand these methods in a context that they are more familiar with.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Considering diverse perspectives during your citizenship action can do what?

      weaken evidence
      Correct answer: strengthen evidence
      weaken evaluation
      strengthen doubt

      Q2.
      Which statement is true regarding 'if I have one perspective of an issue, others in my group will too'?

      This statement is nearly always correct, proceed with your action.
      This statement is always correct, proceed with your action.
      This statement is normally incorrect, you should likely change your action.
      Correct answer: This statement could be true, but it's best to check via primary research.
      This statement could be true, but it's best to check with a trusted friend.

      Q3.
      Standing on the path near to a busy road and checking the speed of cars driving past would be what type of primary research?

      Correct Answer: observation

      Q4.
      Alex is fantastic at maths. If he were to take responsibility for a specific part of the action based on his skill set, what would this be?

      public speaking
      writing to the local council
      Correct answer: looking after the budget
      speaking to older pupils

      Q5.
      Which type of voice might be harder for decision-makers to ignore?

      Correct answer: united voice
      unrequited voice
      uncertain voice
      uptight voice

      Q6.
      Speaking to a selected group of people about your action as a part of your primary research is called a group.

      Correct Answer: focus, focused

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to its definition.

      Correct Answer:method,a way to complete your project or reach your goal

      a way to complete your project or reach your goal

      Correct Answer:goal,a desired result or outcome that a person or group aims to achieve

      a desired result or outcome that a person or group aims to achieve

      Correct Answer:success,when you achieve what you planned or aimed to do in your project

      when you achieve what you planned or aimed to do in your project

      Q2.
      Which SMART target does the following best apply to: 'we agreed a deadline to complete our action by'.

      specific
      measurable
      achievable
      relevant
      Correct answer: time bound

      Q3.
      Which two adjectives best describe a target that is specific?

      Correct answer: clear
      fuzzy
      Correct answer: focused
      confused

      Q4.
      A goal that is realistic in both time and resources can be described as what?

      Correct Answer: achievable

      Q5.
      If you are not completely sure whether your chosen action is appropriate, who is the best person to ask?

      Correct Answer: teacher, your teacher, my teacher, trusted adult, a teacher

      Q6.
      Which of the following is the best description of a SWOT analysis?

      strategies, work, objectives, tactics
      strengths, ways, options, tests
      successes, weaknesses, outcomes, tasks
      solutions, weaknesses, opportunities, trends
      Correct answer: strengths, weaknesses, opportunities, threats

      To help you plan your 10 citizenship lesson on: How can we achieve our goal?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...