Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How can we ensure effective safeguarding?

      Lesson details

      Learning outcome

      I understand how to keep myself and others safe whilst carrying out my active citizenship project.

      Key learning points

      1. Safeguarding protects people from harm and is key during active citizenship projects.
      2. Keep yourself safe by avoiding dangerous situations or harmful content.
      3. Think about others' age and experience to avoid causing them distress.
      4. Always explain your project clearly and allow people to opt out if needed.
      5. Do a risk assessment with your teacher to plan a safe and responsible project.

      Keywords

      • Effectively - getting the results you want in a way that works well

      • Safeguarding - a measure taken to protect someone or something or to prevent something undesirable

      • Distressing - causing a feeling of worry, sadness, or pain that makes someone feel upset or uncomfortable

      Common misconception

      That what a pupil finds safe and appropriate to discuss will be for the same for everyone.

      We all have different lived experience, which can impact whether we find topics distressing, a person's age can also have an impact.

      Teacher tip

      Discuss how pupils can also keep themselves safe if engaging wth any local or national campaigns, e.g. a local protest.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      An important problem or topic to consider, discuss or debate is known as an...

      Correct Answer: issue

      Q2.
      Order the words to finish this description of a changemaker. A changemaker is someone who wants to change the world and by gathering knowledge...

      1 - and
      2 - resources
      3 - makes
      4 - that
      5 - change
      6 - happen

      Q3.
      Action that is suitable and relevant to your issue and community could be described as what?

      Correct Answer: appropriate

      Q4.
      Research that already exists that has been produced by someone else is known as what?

      primary research
      Correct answer: secondary research
      tertiary research
      preliminary research

      Q5.
      Research that you have created and carried out yourself is known as what?

      Correct answer: primary research
      secondary research
      tertiary research
      preliminary research

      Q6.
      Asking a group of people to answer a series of questions which is then recorded, is what type of primary research?

      observation
      visual log
      Correct answer: questionnaire
      suggestion box

      6 Questions

      Q1.
      A feeling of worry, sadness or pain that makes someone feel upset or uncomfortable is known as what?

      Correct Answer: distress, distressing

      Q2.
      What should you carry out whilst planning your active citizenship, to ensure effective safeguarding?

      Correct answer: risk assessment
      primary assessment
      secondary assessment
      written assessment
      role assessment

      Q3.
      What should participants of primary research always have the option to do?

      opt across
      Correct answer: opt out
      pass out
      pass by
      pass in

      Q4.
      Finish the sentence: Safeguarding others during our citizenship project is...

      almost as important as safeguarding ourselves
      Correct answer: just as important as safeguarding ourselves
      more important than safeguarding ourselves
      not important at all

      Q5.
      It might be inappropriate to involve a year seven in primary research regarding which topic?

      recycling
      local services
      Correct answer: violent crime
      school policy

      Q6.
      From a safeguarding point of view, what do pupils need to be wary of being exposed to when researching online?

      silly memes
      boring content
      babyish content
      Correct answer: conspiracy theories

      To help you plan your 10 citizenship lesson on: How can we ensure effective safeguarding?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...