Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I understand who I could inform about my issue and why this might be useful.

      Key learning points

      1. An active citizenship report explains what you did, discovered, and the outcomes of your project.
      2. Sharing your report can help raise awareness and build wider support for your issue.
      3. It also helps promote the values of active citizenship in your community personally, within yourself.
      4. Share your report with peers, your school, local community, decision makers, and relevant organisations.

      Keywords

      • Inform - to give someone information or tell them about something

      • Report - a written or spoken account that gives details about something that happened

      • Active citizenship - the process of learning how to take part in democracy and use Citizenship knowledge, skills and understanding to try to make a positive difference

      Common misconception

      That once the active citizenship project is complete, it's over.

      By reporting about your project and sharing this with others, it can continue to amplify the issue and develop ongoing active citizenship skills.

      Teacher tip

      Discuss what this can look like within well-known campaigns, e.g. when Gina Martin managed to change the law, she did not just stop talking about the issue. She continues to advocate for others and make people aware of the issue of harassment.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which statement about measuring success is correct?

      Correct answer: Measuring success is doable, but it requires planning.
      Measuring success is doable, it doesn't require planning.
      Measuring success is not possible, you just have to make something up.
      Measuring success just happens, you don't need to do anything specific.

      Q2.
      What is a peer evaluation?

      When your teacher tells you what skills they have seen you develop.
      Correct answer: When your classmates tell you what skills they have seen you develop.
      When your parent/carer tells you what skills they have seen you develop.
      When a Lord tells you what skills they have seen you develop.

      Q3.
      In terms of communication, what can you control and therefore easily measure?

      Correct answer: Outward communication (what you send out)
      Inward communication (what you receive back)
      Reviews of communication (how your communication was received)

      Q4.
      Mini targets, set along the way, to help you reach your main goal are called what?

      Correct Answer: interim targets, interim

      Q5.
      Which is an issue that aligns with the Equality Act 2010?

      fast fashion
      homelessness
      Correct answer: the gender pay gap

      Q6.
      Providing sleeping bags for a homeless charity would be an example of what?

      Correct answer: providing a practical resource
      providing a financial resource
      providing an informative resource

      6 Questions

      Q1.
      The process of learning how to take part in democracy and use Citizenship knowledge, skills and understanding to try to make a positive difference is known as what?

      Correct Answer: Active citizenship

      Q2.
      A written or spoken account that gives details about something that happened is known as a what?

      Correct Answer: Report

      Q3.
      When does the reporting stage of active citizenship take place?

      Right at the start of the project
      Midway through the project
      Correct answer: At the end of the project

      Q4.
      Order the words to complete this sentence that outlines one of the benefits of reporting about your citizenship issue. Reporting is a benefit because...

      1 - it
      2 - raises
      3 - awareness
      4 - to
      5 - a
      6 - wider
      7 - audience

      Q5.
      Which type of organisations should you consider sharing your active citizenship report with?

      rare organisations
      Correct answer: relevant organisations
      radical organisations

      Q6.
      Which is not an example of how a secondary aged pupil can be a changemaker?

      joining a school council
      applying to be a member of the UK Youth Parliament
      getting involved in campaigning
      Correct answer: standing to be an MP

      To help you plan your 10 citizenship lesson on: How do I inform others?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...