Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Why is Magna Carta still relevant in today's society?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what Magna Carta is and why it is still significant today.

      Key learning points

      1. Magna Carta, sealed in 1215, limited the King’s power and established key legal principles.
      2. It stated that the monarch is not above the law and protected free men's right to a fair trial.
      3. It introduced the principle that free men could not be punished without due legal process.
      4. Justice must be accessible, not denied or delayed, as outlined in Magna Carta.
      5. Magna Carta's core principles evolved over time to influence modern legal systems where rulers follow the law.

      Keywords

      • Magna Carta - a document created in 1215 that limited the King’s power and introduced legal rights

      • Baron - a rich landowner or noble who had a lot of power in medieval times

      • Constitutional monarchy - the monarch’s power is limited by laws, and decisions are made by a government and Parliament

      • Absolute monarchy - the monarch has total control and does not have to follow any laws

      Common misconception

      That royalty do not have to follow the same laws as citizens or would not be subjected to the legal system in the same way.

      Rule of law states all citizens must obey the law, this includes the Royal Family.

      Teacher tip

      There are various short videos readily available online that show the story of Magna Carta which may support learning. It may also be helpful to explain to pupils that documents were not signed by the monarch at this time, and instead sealed using a royal seal (the Great Seal of England).

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Aside from common law, who else makes law in the UK?

      Correct Answer: Parliament, the legislature, legislature, Houses of Parliament

      Q2.
      What is the monarch's role in law making?

      decides which laws to pass and which to disallow
      decides which laws should be discussed in Parliament
      Correct answer: signs a Bill once it has passed through Parliament via Royal Assent
      reads the Bill in both chambers during the first reading

      Q3.
      Who must follow the law in the UK?

      Correct answer: all citizens
      all citizens excluding the monarch
      all citizens excluding the Prime Minister
      all citizens between the ages of 16-85

      Q4.
      Before being given a prison sentences, what must citizens have first received?

      Correct Answer: a fair and public trial, a fair trial, a public trail, fair trial, fair and public trial

      Q5.
      What is something that citizens pay to the Government which funds local and national public services?

      Correct Answer: tax, taxes

      Q6.
      What type of monarchy do we have in the UK?

      absolute monarchy
      Correct answer: constitutional monarchy
      federal monarchy
      elective monarchy

      6 Questions

      Q1.
      If a country has a monarch with complete power, this is what type of monarchy?

      federal monarchy
      elective monarchy
      Correct answer: absolute monarchy
      constitutional monarchy

      Q2.
      Which definition best describes a baron?

      Correct answer: a rich landowner or noble who had a lot of power in medieval times
      a poor land worker who had little power in medieval times
      a rich royal who had limited power in medieval times
      a rich foreign landowner who had a lot of power in medieval times

      Q3.
      What was King John forced to seal in June 1215?

      Correct Answer: The Magna Carta, Magna Carta

      Q4.
      Magna Carta limited the monarch's what?

      land
      popularity
      Correct answer: power
      chance of an heir

      Q5.
      Magna Carta set the principle of access to what?

      Correct Answer: justice

      Q6.
      Magna Carta set the principle that no one should be subjected to what type of punishment within the legal system?

      valid punishment
      fair punishment
      Correct answer: arbitary punishment
      constitutional punishment

      To help you plan your 10 citizenship lesson on: Why is Magna Carta still relevant in today's society?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...