Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the term migrant correctly and describe the different experiences of migrants in the UK.

      Key learning points

      1. Migration is the movement of people from one place to another; the people who move are called migrants.
      2. Migrants may be encouraged by pull factors, like economic opportunities, better climate, or better public services.
      3. Migrants will have different experiences in the UK, some will be positive, but some will be negative.
      4. In the UK, migrants are protected by laws such as the Equality Act (2010).

      Keywords

      • Migration - the movement of people from one place to another, e.g., moving from one country to another

      • Migrant - a person who moves from one place to another

      • Hate crime - a crime motivated by prejudice based on a protected characteristic such as race, religion, sexuality or gender identity

      Common misconception

      Migrants do not bring benefits to the country they have moved to.

      Migrants help fill important skills shortages in the country, bringing valuable talents and expertise that keep essential services and industries running smoothly.

      Teacher tip

      This might be an emotive topic for some pupils. You might wish to check with the pastoral lead in the school before delivering this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      What do we call the movement of people from one place to another?

      asylum seeking
      Correct answer: migration
      emigration

      Q2.
      Which of the following sets out the fundamental legal rights we have?

      Correct answer: Human Rights Act
      Protection of Freedoms Act
      Police, Crime and Sentencing Act

      Q3.
      As well as human rights protected by law, we all have as citizens.

      Correct Answer: Obligations, Responsibilities

      Q4.
      Which of the following is an example of a moral obligation, rather than a legal one?

      paying taxes
      keeping to the speed limit
      jury service
      Correct answer: helping a neighbour

      Q5.
      Which of these definitions match the definition for freedom?

      the ability to avoid punishment for your actions
      Correct answer: the power to think, act or do as you want
      the right to make decisions for others without their consent

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:migration,the movement of people from one place to another
      Correct Answer:migrant,a person who moves from one country to another
      Correct Answer:hate crime,a crime motivated by prejudice

      Q2.
      Which of these best matches the definition of a pull factor?

      These are negative reasons which force a person to leave, like a war.
      These are negative reasons which encourage people to leave, like poor pay.
      These are positive reasons which force a person to leave, like better pay.
      Correct answer: These are positive reasons which encourage a person to leave, like more work.

      Q3.
      What is required to work out net migration?

      number of people moving in x number of people born
      number of people born - number of people leaving
      number of people coming in + number of people leaving
      Correct answer: number of people coming in - number of people leaving

      Q4.
      Which of these is a benefit of migration?

      migrants take up time for the police
      Correct answer: migrants add to the UK Government’s spending power
      migrants buy houses in the UK
      migrants take up resources from the NHS

      Q5.
      Racially motivated hate crimes account for what % of total hate crimes?

      Correct Answer: 70%, 70, Seventy, Seventy Per Cent

      Q6.
      In the UK, migrants are protected from discrimination by which Act?

      Correct answer: Equality Act
      Police Crime and Sentencing Act
      Education Act

      To help you plan your 11 citizenship lesson on: Migrants - who are they?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...