Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Refugees - understanding their journey

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the term refugee and explain some of their experiences in the UK today.

      Key learning points

      1. There are many push factors that might force someone to leave their home e.g. climate, fear of persecution and war.
      2. Asylum seekers are formally seeking protection from another country. Not all asylum applications are granted.
      3. The process of seeking asylum can be lengthy. Asylum seekers have access to some support during this time.
      4. Asylum seekers and refugees can experience both support and hostility.

      Keywords

      • Refugee - a person who has been forced to leave their country due to a well-founded fear of being persecuted

      • Humanitarian law - international laws which govern how we must treat other humans

      • Asylum seeker - someone who has left their home country and is now living in a different country, seeking protection so they don’t have to return to their home country

      Common misconception

      Asylum seekers and refugees are the same thing.

      Asylum seekers are seeking safety but not yet granted leave to remain. Refugees were asylum seekers but have been allowed to remain in a country by the government as their claim has been assessed as credible.

      Teacher tip

      Pupils may have misconceptions about refugees in the UK. These are worth exploring with a clear message that refugees are granted their status under international law, not the law of a single government.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What term describes positive reasons why people move countries?

      Correct Answer: Pull factor, Pull factors, pull

      Q2.
      Which of these is not a British Value?

      Rule of Law
      Tolerance
      Mutual Respect
      Democracy
      Correct answer: Rule of Thumb

      Q3.
      Which of these groups migrated to Britain?

      Correct answer: Angles
      Angellers
      Angels
      Annacondas

      Q4.
      What is the name of a person who moves to another country by choice?

      militant
      missionary
      Correct answer: migrant
      refugee

      Q5.
      A person who is allowed to settle in a country because their country is not safe is called a ...

      asylum seeker
      migrant
      economic migrant
      Correct answer: refugee

      Q6.
      What is this describing? A crime motivated by prejudice.

      Correct Answer: Hate Crime, Hate

      5 Questions

      Q1.
      Match the definition to the word.

      Correct Answer:refugee,a person who has been forced to leave their country for their safety

      a person who has been forced to leave their country for their safety

      Correct Answer:humanitarian law,international laws which govern how we must treat other humans

      international laws which govern how we must treat other humans

      Correct Answer:asylum seeker,people who are formally seeking protection from a country

      people who are formally seeking protection from a country

      Q2.
      Which of these is a push factor?

      seeking a better climate
      seeking better healthcare
      exploring better job oppurtunities
      Correct answer: fleeing a war

      Q3.
      In 2023, what % of migrants were refugees?

      Correct Answer: 11%, 11, eleven, 11 %

      Q4.
      How much are asylum seekers in the UK provided with weekly to pay for essentials?

      £44
      £150.78
      £69.50
      Correct answer: £49.18

      Q5.
      True or False: Refugees are able to join the Olympics as part of their own team.

      Correct Answer: True, T, yes

      To help you plan your 11 citizenship lesson on: Refugees - understanding their journey, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...