Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what a global humanitarian problem is and the range of responses from countries and international organisations.

      Key learning points

      1. Humanitarian problems can be sudden or long-term and often lead to widespread human suffering and displacement.
      2. Short-term responses to humanitarian crises focus on saving lives, providing immediate aid and preventing further harm.
      3. Countries support long-term responses through development aid, peacebuilding and human rights protections.

      Keywords

      • Humanitarian problem - a situation or event, often large-scale, that poses a serious and immediate threat to the health, safety or wellbeing of a community or group of people

      • Refugee - a person who has been forced to leave their home due to a well-founded fear of being persecuted

      • Natural disasters - a harmful event caused by natural forces, like a volcanic eruption, earthquake or drought, that can damage communities and the environment

      Common misconception

      Humanitarian problems are just conflicts.

      Humanitarian problems can be a range of issues, including conflicts. It could be a natural disaster such as an earthquake or it could be other events which lead to a refugee crisis. Conflicts are one example of humantiarian problems.

      Teacher tip

      Encourage pupils to make connections between real-world events and the concepts of humanitarian crises. Use current examples like the Ukraine conflict or climate-related disasters to show how countries respond in both short-term and long-term ways.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of serious crime

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match these global issues to their descriptions.

      Correct Answer:poverty,when people live without enough money to meet their basic needs

      when people live without enough money to meet their basic needs

      Correct Answer:famine,the suffering of people due to extreme scarcity of food

      the suffering of people due to extreme scarcity of food

      Correct Answer:climate change,long term change in weather patterns

      long term change in weather patterns

      Correct Answer:human rights,basic freedoms and protections that every human is entitled to

      basic freedoms and protections that every human is entitled to

      Q2.
      What is a humanitarian problem?

      a problem that only affects animals
      Correct answer: a problem that affects the health, safety and wellbeing of people
      a problem that only affects governments
      a problem related to technology

      Q3.
      Which of the following is not a humanitarian problem?

      a natural disaster
      an armed conflict
      Correct answer: space exploration
      a refugee crisis

      Q4.
      Which organisation is known for providing humanitarian aid worldwide?

      FIFA
      Correct answer: UN
      NASA

      Q5.
      Which of these is a direct effect of a natural disaster on people?

      price of petrol decreases
      Correct answer: people lose their homes
      more people buy smartphones
      governments make more money

      Q6.
      What term is used for a person who has left their home country and is now living in a different country, seeking protection so they don't have to return to their home country?

      Correct Answer: asylum seeker

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to its definition.

      Correct Answer:humanitarian problems,serious threats to health or safety of a community or people

      serious threats to health or safety of a community or people

      Correct Answer:refugee,a person forced to flee due to danger or persecution

      a person forced to flee due to danger or persecution

      Correct Answer:natural disaster,harmful events caused by nature, like earthquakes or storms

      harmful events caused by nature, like earthquakes or storms

      Q2.
      Which of these is an example of short-term aid following a humanitarian crisis?

      Correct answer: providing food parcels
      running employment programmes
      deploying Human Rights Watch
      rebuilding infrastructure

      Q3.
      Which country experienced severe flooding as a result of a monsoon in 2024, and was supported by the UK to improve its infrastructure?

      Correct Answer: Bangladesh

      Q4.
      Since 2008, how many people have been displaced by natural disasters?

      over 6.9 million
      over 16.9 million
      over 276 million
      Correct answer: over 376 million

      Q5.
      Which of the following is not an example of a humanitarian problem?

      a refugee crisis caused by war
      an earthquake destroying homes and roads
      a famine due to prolonged drought
      Correct answer: a debate about tax rates in Parliament

      Q6.
      Which agency works with the UN to uphold basic rights that everyone is entitled to?

      the Red Cross
      Disaster Emergency Committee
      Correct answer: Human Rights Watch
      the World Food Program

      To help you plan your 11 citizenship lesson on: What are global humanitarian problems?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...