Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What is the UK's role in the World Trade Organization?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the function of the World Trade Organization (WTO) and how the UK plays a part in this international organisation.

      Key learning points

      1. The WTO ensures fair trade by creating rules, transparency and providing a platform for global discussions.
      2. The WTO works to prevent trade conflicts by supporting regulation and promoting open, fair trade practices.
      3. The WTO has 166 members, with the Ministerial Conference at the top and the General Council managing daily operations.
      4. The UK plays a key role in the WTO by contributing to its budget and shaping fair global trade policies.

      Keywords

      • Trade - the action of buying and selling goods and services

      • World Trade Organization (WTO) - an international organisation which deals with the global rules of trade between nations

      Common misconception

      The WTO deals with what we buy and sell other nations. It acts as a regulator.

      The WTO does not control specific goods or services we trade. It oversees the rules, policies and agreements that guide trade between countries, ensuring fairness and transparency, and works to prevent conflicts.

      Teacher tip

      Encourage pupils to focus on the WTO’s role in setting rules for trade, rather than specific products, to avoid confusion. It may be helpful to explain that WTO is spelled using the US spelling of 'organisation', so should be styled as such, but the UK spelling should be used in all other instances.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which year was the UN founded?

      1919
      Correct answer: 1945
      1955
      1961

      Q2.
      The UN was created to promote peace and ...

      Correct Answer: security

      Q3.
      What is one goal of the Commonwealth?

      promote war
      Correct answer: support democracy and human rights
      build nuclear weapons
      end free trade

      Q4.
      Who is the current Head of the Commonwealth?

      Sir Keir Starmer
      Correct answer: King Charles III
      Antonio Guterres
      Joe Biden

      Q5.
      Which organ of the UN does the UK hold a permanent seat at?

      General Assembly
      Sustainable Development Goals Committee
      Correct answer: Security Council

      Q6.
      Match the word to its definition.

      Correct Answer:Commonwealth,a voluntary association of 56 independent and equal countries

      a voluntary association of 56 independent and equal countries

      Correct Answer:empire,a collection of territories/countries governed by a single power

      a collection of territories/countries governed by a single power

      Correct Answer:veto,the right to reject a decision or proposal

      the right to reject a decision or proposal

      Correct Answer:permanent member,the five nations who permanently sit on the UN Security Council

      the five nations who permanently sit on the UN Security Council

      6 Questions

      Q1.
      What is the main purpose of the WTO?

      to make international trade more difficult
      to create new currencies
      to protect rich countries
      Correct answer: to promote free and fair trade between countries

      Q2.
      Match the word to its definition

      Correct Answer:trade,the action of buying and selling goods and services

      the action of buying and selling goods and services

      Correct Answer:bilateral trade,trade between two countries

      trade between two countries

      Correct Answer:multilateral trade,involves three or more countries trading together

      involves three or more countries trading together

      Q3.
      How many members are there of the WTO as of 2024?

      45
      100
      Correct answer: 166
      250

      Q4.
      What does the WTO help settle between countries?

      Correct Answer: disputes, disagreements, arguments, conflicts

      Q5.
      The WTO requires all countries trading rules and practices to have ...

      Correct answer: transparency
      corruption
      profits
      exploitation

      Q6.
      What does the WTO regulate?

      what countries can buy and sell from each other
      Correct answer: the policies and procedures of how trade works between countries
      the price of products sold between countries

      To help you plan your 10 citizenship lesson on: What is the UK's role in the World Trade Organization?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...