Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Have climate conferences made a positive impact?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can evaluate whether climate conferences have made a positive impact on the UN’s work on tackling climate change.

      Key learning points

      1. COP meetings allow countries to negotiate climate action and set goals such as global emission reduction targets.
      2. COP meetings help ensure that all nations have a voice in shaping climate solutions.
      3. The Kyoto Protocol was the first international treaty to set legally binding emissions targets.
      4. The Paris Agreement focused on limiting temperature rise and promoted flexible, self-set targets for all nations.
      5. Active citizenship, through protests and citizen assemblies, helps influence climate action at global conferences.

      Keywords

      • COP - stands for Conference of the Parties, an annual meeting of the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC)

      • Paris Agreement - an international treaty on climate change that came into force in 2016; the treaty addresses climate change mitigation, adaptation and climate finance

      • Active citizenship - the process of learning how to take part in democracy and use Citizenship knowledge, skills and understanding to work together and try to make a positive difference in the world

      Common misconception

      Climate conferences are just an opportunity to talk, nothing gets done.

      They are a chance to bring together world leaders to agree positive actions and work out problems. COP have secured important international agreements that have really helped to tackle climate change; the Paris Agreement is an example of this.

      Teacher tip

      Encourage pupils to explore both sides of arguments around climate conferences. Use real-world examples like protests and citizen assemblies to help pupils understand how active citizenship influences climate action.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What international organisation brings together all nations of the world to discuss issues?

      Correct Answer: United Nations, UN, the United Nations, the UN

      Q2.
      What term do we use for tackling climate change through deliberate acts?

      climate anxiety
      Correct answer: climate action
      climate mitigation
      climate refugee

      Q3.
      Match the word to its definition.

      Correct Answer:policy,actions or goals people plan or are currently working to achieve

      actions or goals people plan or are currently working to achieve

      Correct Answer:industrialisation,the process of developing & expanding industries in a country

      the process of developing & expanding industries in a country

      Correct Answer:human rights,basic rights and freedoms that all people are entitled to

      basic rights and freedoms that all people are entitled to

      Q4.
      Which human activity releases the most greenhouse gas emissions?

      walking
      driving an electronic car
      recycling
      Correct answer: burning fossil fuels

      Q5.
      Which of the following energy sources would help to tackle climate change?

      coal
      Correct answer: wind power
      gas
      oil

      Q6.
      How might a person help tackle climate change?

      buy a diesel car
      burn more wood
      Correct answer: reduce their plastic consumption
      vote for climate sceptic governments

      6 Questions

      Q1.
      Complete the sentence: COP is an annual meeting of the Framework Convention on Climate Change.

      Correct Answer: United Nations, UN

      Q2.
      Which of the following best explains how COP meetings help ensure that all nations have a voice in shaping climate solutions?

      Only high income countries can speak at COP meetings.
      Correct answer: All nations, regardless of income, can present views and negotiate action.
      Environmental groups are the only participants at COP discussions.
      COP focuses only on emission reductions from emerging nations.

      Q3.
      How does active citizenship influence climate action at COP?

      Active citizenship can only influence local policies, not global.
      Correct answer: Displays of active citizenship help raise awareness and push for change.
      Only governments have the power to influence global climate actions.
      Citizens' involvement is limited to signing petitions at climate conferences.

      Q4.
      Match the COP to an outcome / action.

      Correct Answer:COP21,Paris Agreement

      Paris Agreement

      Correct Answer:COP26,100,000 people marched through Glasgow

      100,000 people marched through Glasgow

      Correct Answer:COP3,Kyoto Protocol

      Kyoto Protocol

      Q5.
      What was the primary goal of the Kyoto Protocol?

      promote nuclear energy
      reduce biodiversity loss
      Correct answer: reduce greenhouse gas emissions
      fund climate education

      Q6.
      Unlike the Kyoto Protocol, the Paris Agreement...

      only applied to emerging countries
      was legally binding with penalities
      Correct answer: included voluntary emissions targets for all countries
      did not require any emissions reduction

      To help you plan your 11 citizenship lesson on: Have climate conferences made a positive impact?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...