Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How is climate change a threat to nations?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the human and environmental impact of climate change on nations.

      Key learning points

      1. Climate change drives species extinction, habitat loss, and soil erosion, worsening the environmental crisis.
      2. Positive action is happening at individual, group, and government levels to combat climate change.
      3. Climate change impacts human rights, with vulnerable communities facing food insecurity, health risks, and displacement.
      4. Resource scarcity from climate change threatens global stability, increasing the risk of conflict and civil unrest.

      Keywords

      • Climate change - the long-term changes in the Earth's weather patterns and temperatures, often caused by human activities such as burning fossil fuels, deforestation, and pollution

      • Human rights - basic rights and freedoms that all people are entitled to

      • Resource scarcity - the limited availability of natural resources, such as food, water, fuel, and raw materials, which are required to meet the needs of the population

      Common misconception

      Climate change only affects the environment.

      Climate change also impacts human rights, causing issues like food insecurity, displacement, and health risks, particularly for vulnerable communities.

      Teacher tip

      Encourage pupils to think about climate change from both an environmental and human perspective. Ask them to consider how vulnerable communities are directly affected, and how climate change can lead to larger social and political issues.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Complete this sentence: refers to the long-term shift in temperature and weather patterns.

      Correct Answer: climate change

      Q2.
      What do we call the UN's goals that they aim to achieve by 2030?

      Correct answer: Sustainable Development Goals
      Suspicious Developing Goals
      Sadly Disappointing Goals
      Sustainable Diversity Goals

      Q3.
      Climate refugees are people who are fleeing what?

      disasters caused by natural events like volcanic eruptions
      poorly paid jobs and bad economies
      Correct answer: disasters caused by climate change, such as flooding and tidal surges
      rainy weather, in search of sunnier climates

      Q4.
      Where is the UN based?

      Correct Answer: New York City, New York, NYC

      Q5.
      Which of the following is an example of soft power?

      Correct answer: discussing the impacts of climate change
      using sanctions on heavy polluting countries
      deploying the army to destroy polluting power plants
      Correct answer: creating goals and encouraging all nations to work towards them

      Q6.
      Match the sentence starter to its end.

      Correct Answer:In the past 10 years, c. 23.1 million,people have been forced from their homes due to climate change.

      people have been forced from their homes due to climate change.

      Correct Answer:The UN was founded in 1945,and in 2025, it has 193 Member States.

      and in 2025, it has 193 Member States.

      Correct Answer:In 2004, the UN deployed peacekeepers to,Côte d'Ivoire due to a breakdown in the Government.

      Côte d'Ivoire due to a breakdown in the Government.

      6 Questions

      Q1.
      How does climate change affect human rights?

      It only causes changes in weather patterns, and has no other effects.
      Correct answer: It leads to food insecurity, health risks, and displacement of people.
      It primarily affects high income countries, leaving others unaffected.
      It reduces the need for international cooperation and peacekeeping efforts.

      Q2.
      Which of the following are national security threats caused by climate change?

      people dying because of flooding
      Correct answer: people being forced to leave their home creating refugee crises
      Correct answer: countries competing for resources which are harder to access
      countries experiencing bigger death tolls due to heat waves

      Q3.
      Match the terms to the definitions.

      Correct Answer:resource scarcity,the limited amount of natural resources such as food and fuel

      the limited amount of natural resources such as food and fuel

      Correct Answer:extinction,the process of a species no longer existing

      the process of a species no longer existing

      Correct Answer:habitat,the natural home of a plant or animal species

      the natural home of a plant or animal species

      Q4.
      Which of the following is working on tackling resource scarcity in 120 countries worldwide?

      The European Food Program
      Correct answer: World Food Program
      World Food Bank
      The Trussell Trust

      Q5.
      Complete the sentence: Positive action is happening to tackle the climate crisis at individual, group, and levels.

      Correct Answer: government, governmental

      Q6.
      Which pressure group is attempting to change UK policy on the climate through legal challenges and publicity?

      Fathers4Justice
      Correct answer: Greenpeace
      The Green Party
      Rewilding UK
      Oxfam

      To help you plan your 11 citizenship lesson on: How is climate change a threat to nations?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...