Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Why are people concerned by the influence of digital media?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why people are concerned by the influence of digital media.

      Key learning points

      1. A bad actor uses digital media in negative ways to manipulate people's political beliefs and actions.
      2. Deepfakes can be created by AI and used to mislead the public during an election.
      3. Digital media can go wrong e.g. information during the Brazilion election and the Cambridge Analtica Scandal.

      Keywords

      • Digital media - content shared through electronic devices, such as websites, social media, videos and online news platforms

      • Bad actor - individuals or groups that engage in harmful, illegal or unethical behavior online, such as hacking, spreading disinformation or manipulating information

      • Deepfake - using artificial intelligence to manipulate a video clip or images to create new deceptive content, often with known faces or voices

      • Disinformation - false or misleading information deliberately spread to deceive or manipulate people

      Common misconception

      Students who have less awareness of deepfakes may believe that anything they can see or hear within digital media is true.

      Emphasise the sophistication of deepfakes and consider using the teacher tip to further demonstrate this point.

      Teacher tip

      You could look at appropriate deepfakes as a class or even play a game where students need to 'spot' the deepfake. This will emphasise how realistic they can be.

      Content guidance

      Depiction or discussion of mental health issues

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which is the correct definition for the word 'regulated'?

      Correct answer: controlled or governed by rules, laws or standards
      not controlled or governed formally
      controlled by the media user (citizens)

      Q2.
      Technology that uses electronic systems or devices to process, store or transmit data is known as what?

      debug
      Correct answer: digital
      data
      dock
      developer

      Q3.
      What does the Defamation Act 2013 protect individuals from?

      Being sued by citizens for reporting news stories about them
      Being hacked by digital media sources
      Correct answer: False and harmful information about their character being released

      Q4.
      What can individuals who use digital media do to support regulation?

      Correct Answer: Report harmful content, Report, Report content, Report untrue content

      Q5.
      With online news, which is the most difficult aspect to regulate?

      the journalist
      the content
      Correct answer: the comments

      Q6.
      Match the regulation description to either traditional media or digital media

      Correct Answer:centrally regulated,traditional media

      traditional media

      Correct Answer:self regulated,digital media

      digital media

      Correct Answer:content checked before publication,traditional media

      traditional media

      Correct Answer:content checked after publication,digital media

      digital media

      6 Questions

      Q1.
      Someone that engages in harmful, illegal or unethical behaviour online, such as hacking, spreading disinformation or manipulating information is known as a what?

      Correct Answer: Bad actor

      Q2.
      Using artificial intelligence (AI) to manipulate a video clip or images to create new deceptive content, often with known faces or voices, is known as what?

      Correct Answer: Deepfake, Deep fake

      Q3.
      False or misleading information deliberately spread to deceive or manipulate people is known as what?

      Correct answer: Disinformation
      Misinformation
      Malinformation

      Q4.
      What happened during the Cambridge Analytica Scandal?

      Correct answer: Personal information was accessed aiming to manipulate voting behaviours
      Cambridge University printed disinformation about its courses
      The Prime Minister was hacked by a Cambridge University professor

      Q5.
      Which country saw disinformation tactics used via social media in their 2018 and 2022 elections?

      Bahrain
      Belarus
      Belize
      Correct answer: Brazil
      Benin

      Q6.
      How are deepfakes produced?

      Correct answer: Through artificial intelligence
      Through unofficial intelligence
      Through interstitial intelligence
      Through factitial intelligence

      To help you plan your 10 citizenship lesson on: Why are people concerned by the influence of digital media?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...