Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What does national government have to do with local government?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the relationship between local and national government and how the work of one impacts the other.

      Key learning points

      1. National government makes laws and policies that local governments must follow.
      2. Local councils rely on funding and powers given by national government.
      3. Local councils deliver services and report local issues to national government.
      4. Local feedback helps shape national policies and decisions.
      5. National and local government work together to run the country effectively.

      Keywords

      • National government - the group of people with the authority to govern a country; in the UK, the Government is chosen and led by the Prime Minister (PM)

      • Local government - a system of government that operates at a local level providing services to its community

      • Impact - the effect or influence of a decision or action

      Common misconception

      That national government can impact local government, but that local government has no impact on national.

      Local governments can play a crucial role in shaping the work and direction of national government.

      Teacher tip

      Visit your local government website and identify how and why the national government impacts on these areas.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Who are the group of people with the authority to govern a country?

      Correct answer: the national government
      the local government
      the Mayor of London and their team
      the monarch and their staff

      Q2.
      Who chooses the national government?

      Correct answer: the Prime Minister
      the London Mayor
      the monarch
      the Speaker of the House

      Q3.
      The effect or influence of a decision or action is the what?

      Correct Answer: impact

      Q4.
      Which group are mainly responsible for organising services such as recycling, libraries and building regulations?

      Correct answer: the local government
      the judiciary
      the European Union
      the Commonwealth

      Q5.
      Who do local governments receive a large amount of funding from?

      the monarch
      the House of Lords
      Correct answer: the national government
      the Police and Crime Commissioner

      Q6.
      Match each national action to the correct local government impact.

      Correct Answer:provides Levelling Up funding,improves public transport and tourism

      improves public transport and tourism

      Correct Answer:legislates new housing standards,upgrades council housing plans

      upgrades council housing plans

      Correct Answer:funds local health services,runs local clinics and health checks

      runs local clinics and health checks

      6 Questions

      Q1.
      Match each role or responsibility to the correct level of government.

      Correct Answer:national government,sets national laws and policies

      sets national laws and policies

      Correct Answer:local council,collects bins and runs local services

      collects bins and runs local services

      Correct Answer:both,shares information to help shape national decisions

      shares information to help shape national decisions

      Q2.
      The Environment Act 2021 meant local government had to consider their approach to ...

      Correct answer: waste management
      private education
      pot holes
      community centre access

      Q3.
      What is the name of the group who inspect schools for the national government?

      Correct answer: Ofsted
      Ofgem
      Ofcom

      Q4.
      Which statements are true?

      Correct answer: National government makes laws and policies that local governments must follow.
      Correct answer: Local councils rely on funding and powers given by national government.
      Correct answer: Local councils deliver services and report local issues to national government.
      Local councils make laws and policies that national government must follow.
      National government relies on funding and powers given by local councils.

      Q5.
      Complete the sentence: Local helps shape national policies and decisions.

      Correct Answer: feedback

      Q6.
      In 2024, Kent County Council raised concerns with national government about the high number of what?

      graffiti in public areas
      Correct answer: unaccompanied asylum-seeking children
      re-offending within their local police constabulary
      children not attending school

      To help you plan your 11 citizenship lesson on: What does national government have to do with local government?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...