Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Should we trust crime figures?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe where crime figures come from and evaluate their trustworthiness.

      Key learning points

      1. All crimes that are reported must be recorded as either crime or non-crime incidents.
      2. There are two ways in which crime is recorded, via police data and crime surveys.
      3. Crime figures are not necessarily always accurate as not all crime is reported.
      4. The media can impact perception of crime and therefore crime reporting.

      Keywords

      • NCRS - National Crime Recording Standards; principles that ensure police record all reported crimes accurately and consistently across the UK

      • Crime survey - an interview that asks people about their experiences of crime, including those not reported to the police

      • Media - television, radio, social media and printed media which can reach a large number of people

      Common misconception

      Crime figures are 100% accurate.

      Not all crime is reported, so crime figures can only provide an estimate.

      Teacher tip

      Encourage pupils to think critically about where crime data comes from and the factors that may influence its accuracy.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sexual content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Who enforces the law in the UK?

      Correct Answer: Police, the police, the police force

      Q2.
      Whose responsibility is it to report crime?

      The government
      Correct answer: Everyone
      The police
      All legal adults

      Q3.
      Which human right is supported by the media?

      Correct answer: Freedom of information
      Right to peacefully assemble
      Right to privacy
      Freedom of religion

      Q4.
      What is the purpose of 999?

      For citizens to report non-urgent crime
      For the police to monitor urgent crimes
      For the government to track crime figures
      Correct answer: For citizens to report urgent crime
      For the police to track non-urgent crime

      Q5.
      What word best describes the factors that lead to crime?

      Correct answer: complex
      cautionary
      catastrophic
      callous

      Q6.
      Which is not an example of media?

      Local news show
      Social media
      Correct answer: Word of mouth
      National newspaper

      6 Questions

      Q1.
      There are two ways in which crime is recorded, via police data and ...

      Correct Answer: crime surveys , surveys

      Q2.
      Match the word to its definition.

      Correct Answer:NCRS,principles that ensure police record all reported crimes accurately
      Correct Answer:crime survey, an interview that asks people about their experiences of crime
      Correct Answer:media,television, radio, social media and printed media

      Q3.
      Which statement about police recorded crime data is false?

      it follows NCRS' principles
      Correct answer: it includes non-reported crimes
      it must be investigated
      it must be reported within 24 hours

      Q4.
      Which statement about crime surveys is false?

      it is anonymous
      it involves a representative sample
      it relies on memory
      Correct answer: it can be recorded via the police station

      Q5.
      Complete the sentence, how a police officer decides to record a crime can be based on subjective...

      juristriction
      judiciary
      Correct answer: judgement
      jubilee

      Q6.
      Which statement is an example of how the media can influence people to not report crime?

      Correct answer: Under reporting crimes
      Over reporting crimes
      Awareness campaigns
      High profile cases

      To help you plan your 10 citizenship lesson on: Should we trust crime figures?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...