Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the work that pressure groups do and how they achieve their aims.

      Key learning points

      1. Pressure groups do not want power but try to shape government policy.
      2. Pressure groups fall into two categories: insider & outsider groups. They use a range of strategies: direct & indirect.
      3. Pressure groups may be successful without meeting all their aims; they can change public opinion or gain awareness.

      Keywords

      • Pressure group - an organised group that put pressure on the Government, or those in power, to do something or change something

      • Influence - the power to affect or change someone's thoughts, actions, or decisions

      • Lobbying - when an individual or a group tries to persuade someone in Parliament to support a particular policy or campaign

      Common misconception

      Pressure groups are always fringe groups with little influence on the Government.

      Pressure groups vary in size and influence. They can be insider groups which already support the Government in writing policies.

      Teacher tip

      You may want to substitute an example pressure group with a local one to help pupils see how pressure groups work, locally and nationally.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which form of campaigning involves gathering signatures?

      Correct Answer: Petition , Petitioning

      Q2.
      Which Act was introduced in 2022 to regulate protests?

      Police Powers Act
      Police, Protest and Crime Act
      Correct answer: Police, Crime, Sentencing and Courts Act
      Banning Protest Act

      Q3.
      What do we call people who attempt to change society for the better?

      Correct Answer: Changemakers, Change makers

      Q4.
      Match the word to its correct definition.

      Correct Answer:law,rules that are used to order the way in which a society behaves

      rules that are used to order the way in which a society behaves

      Correct Answer:disorder,disruptive or violent behaviour

      disruptive or violent behaviour

      Correct Answer:protest,a public demonstration or action expressing disapproval

      a public demonstration or action expressing disapproval

      Q5.
      Which of the following statements best reflects the potential impact of breaking the law during a protest?

      Breaking the law always strengthens public support for the protest cause.
      Correct answer: Lawful methods of protest are often seen as more effective in a democracy.
      Breaking the law has no impact on the effectiveness of a protest.
      Protests that break the law are always ignored by the public and the Government.

      Q6.
      Which of the following statements is true regarding the right to protest?

      The right to protest is unlimited and cannot be restricted.
      Only specific groups of people have the right to protest.
      Protests can only occur on government-approved days.
      Correct answer: The right to protest is protected by law, but restrictions can be imposed.

      6 Questions

      Q1.
      Match the key terms to the definition.

      Correct Answer:pressure group,an organised group that put pressure on the Government to do something

      an organised group that put pressure on the Government to do something

      Correct Answer:lobbying,trying to persuade someone in power to support your cause

      trying to persuade someone in power to support your cause

      Correct Answer:influence , the power to affect/change someone's thoughts, actions, or decisions

      the power to affect/change someone's thoughts, actions, or decisions

      Q2.
      Which of these is a pressure group?

      Labour Party
      Correct answer: Surfers Against Sewage
      The Church of England

      Q3.
      What do we call pressure groups that the Government go to for expert help?

      Correct Answer: insider, insider pressure group, insider pressure groups

      Q4.
      Some pressure groups ask their members to vote for certain parties that are more likely to support the group's aims. What is this called?

      Correct Answer: bloc voting, a bloc vote, bloc vote

      Q5.
      Which of these is an example of indirect action?

      Correct answer: writing educational material
      boycotting an organisation
      protesting outside of Parliament
      Correct answer: writing to an MP

      Q6.
      Which of the following statements are true?

      Pressure groups have little influence.
      Correct answer: Pressure groups vary in influence.

      To help you plan your 11 citizenship lesson on: What are pressure groups?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...