Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Formulas in a spreadsheet model

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use formulas to perform calculations in a spreadsheet model and replicate formulas across a range of cells.

      Key learning points

      1. Relative and absolute cell references are used in spreadsheet formulas to control how cell addresses change when copied.
      2. A relative reference changes automatically when the formula is copied to another cell.
      3. An absolute reference stays fixed on one cell, even when the formula is replicated.
      4. Using the correct type of reference helps ensure formulas calculate correctly when using tools like the fill handle.

      Keywords

      • Replicate - to copy or repeat something

      • Relative - a cell reference that changes when a formula is copied or replicated to another cell

      • Absolute - a cell reference that remains constant no matter where it is copied or replicated

      Common misconception

      The fill handle can only be used to replicate formulas.

      The fill handle can replicate formulas, text and numbers.

      Teacher tip

      This lesson contains downloadable spreadsheet files that pupils will need for the lesson. You could download these files prior to the lesson and make available to pupils on your schools shared drive or cloud storage area.

      Equipment

      Pupils will need access to a device with spreadsheet software. Examples in this lesson use Google Sheets https://oak.link/google-sheets

      Files needed for this lesson

      Tuck shop 5.29 KB (XLSX)

      RSC seat sales 9.4 KB (XLSX)

      RSC seat sales solution 10.1 KB (XLSX)

      Download these files to use in the lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a cell in a spreadsheet?

      Correct answer: a rectangular box used to store data
      a tool for formatting data
      a mathematical operation
      a type of spreadsheet model

      Q2.
      What is the purpose of spreadsheet formatting?

      to delete data
      to create new formulas
      to change the spreadsheet structure
      Correct answer: to modify the appearance of data

      Q3.
      What does a formula do in a spreadsheet?

      stores data
      modifies formatting
      Correct answer: performs calculations
      creates new rows

      Q4.
      What is a function in a spreadsheet?

      Correct answer: a ready-made instruction for a specific job
      a way to format data
      a type of spreadsheet model
      a tool for creating new columns

      Q5.
      Type the calculation to add the values in cells A1 to A5. Make sure you use a function.

      Correct Answer: =SUM(A1:A5)

      Q6.
      What formula would you use to multiply the values in cells B2 and B10?

      Correct Answer: =B2B10, =B10B2

      6 Questions

      Q1.
      What can the fill handle in a spreadsheet be used for?

      to replicate formulas only
      Correct answer: to replicate formulas, text and numbers
      to delete data
      to create new rows

      Q2.
      What happens to a relative reference when a formula is copied to another cell?

      It stays fixed.
      Correct answer: It changes automatically.
      It deletes the formula.
      It creates a new formula.

      Q3.
      When should you use an absolute reference in a formula?

      when the reference needs to change automatically
      when copying text across cells
      when formatting data
      Correct answer: when the reference must remain constant

      Q4.
      Match the terms with their descriptions:

      Correct Answer:relative reference,changes automatically when copied

      changes automatically when copied

      Correct Answer:absolute reference,stays fixed when copied

      stays fixed when copied

      Correct Answer:fill handle,tool to replicate formulas

      tool to replicate formulas

      Correct Answer:formula,performs calculations in cells

      performs calculations in cells

      Q5.
      How do you indicate an absolute reference in a spreadsheet formula?

      by using brackets [ ]
      by using quotation marks " "
      Correct answer: by using a dollar sign ($)
      by using an asterisk (*)

      Q6.
      What formula would you use to divide the value in cell A3 by the value in cell B10, ensuring that the reference to cell B10 remains constant?

      Correct Answer: =A3/$B$10

      To help you plan your 11 computing lesson on: Formulas in a spreadsheet model, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...