Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can build accessible web pages that include images and connect to other pages.

      Key learning points

      1. Accessibility is a design approach that ensures what is being created is usable by all, regardless of individual needs.
      2. Web pages use images to visually enhance and support the content being presented.
      3. Images on web pages can be made accessible using the alt attribute.
      4. Web pages can connect to other web pages using hyperlinks.

      Keywords

      • Accessibility - consideration of design so that what is created is usable by everyone

      • Attribute - a characteristic or feature of an object that can be changed or adjusted

      • Hyperlink - a clickable link that takes you to another web page, a section on the same page, or a different website

      Common misconception

      If someone cannot view an image on a web page it can be ignored as text on the page will be sufficient.

      Images are used in web pages to provide the reader with extra context. By not describing them in some way the reader might not understand the information in the same way than if it was viewed.

      Teacher tip

      Pupils will have encoutered many uses of HTML in the world around them. Tailor the activities in the slides to best reflect the experiences pupils in your school will have had when using HTML-based technology.

      Equipment

      Pupils will need access to a device with HTML editing software. Examples in this lesson use the RPF Code Editor https://oak.link/html-editor

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What kind of software is used to view and interact with webpages?

      text editors
      web servers
      Correct answer: web browsers
      FTP clients

      Q2.
      What is the primary purpose of HTML?

      Correct answer: to structure content on webpages
      to style webpages
      to host webpages
      to secure webpages

      Q3.
      What is the term used in HTML to indicate where different elements of a webpage are located?

      Correct Answer: tag

      Q4.
      Which HTML tag is used to create a paragraph?

      Correct Answer: <p>

      Q5.
      Name one type of list used in HTML.

      Correct Answer: ordered, unordered

      Q6.
      What is a hyperlink?

      a text style
      Correct answer: a clickable link to another page
      a type of image
      a web server

      6 Questions

      Q1.
      Match the terms with their definitions.

      Correct Answer:accessibility,usability by everyone

      usability by everyone

      Correct Answer:attribute,a feature that can be adjusted

      a feature that can be adjusted

      Correct Answer:hyperlink,a clickable link that takes the user to a specified location

      a clickable link that takes the user to a specified location

      Q2.
      Why is accessibility important in web design?

      to increase loading speed
      to enhance graphics
      to improve SEO
      Correct answer: to ensure usability for everyone

      Q3.
      What should a web designer provide to ensure that users who cannot see an image still understand its content?

      a larger image
      decorative borders
      Correct answer: descriptive alt text
      a colour filter

      Q4.
      What is required to correctly display an image on another webpage using HTML?

      only the <img> tag
      only an src attribute
      the <img> tag and a href attribute
      Correct answer: the `<img>` tag and an `src` attribute

      Q5.
      What attribute is used to make images accessible?

      Correct Answer: alt

      Q6.
      Which HTML element is used to create hyperlinks?

      <img>
      <div>
      Correct answer: `<a>`
      <span>

      To help you plan your 11 computer science lesson on: Images and links, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...