Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify the skills and habits good programmers develop and use a range of approaches to program a solution.

      Key learning points

      1. Programmers have to develop good habits when developing code.
      2. Programmers come from a range of backgrounds and have a range of experiecnce.
      3. There are alternative approaches to programming solutions.
      4. Appending to a CSV file is just like appending to a standard text file.

      Keywords

      • Programmer - a person who writes computer programs

      • Solution - a means of solving a problem

      • Append() - a file handling mode that allows a program to write extra data at the end of a file without erasing the existing contents of the file

      Common misconception

      There is only one correct solution to a problem when programming.

      There are lots of different approaches to solving a problem in programming. Some solutions can work better than others but the first stage in getting a solution is ensuring that it provides the expected outputs that are required.

      Teacher tip

      This lesson models some alternative approaches to programming, which are different to those modelled in other lessons. It is important to explain to pupils that the approach used previously has been used to explain and demonstrate how code is working.

      Equipment

      Pupils will need access to a device that can edit and run Python programs. Examples in this lesson use the RPF Code Editor https://oak.link/python-editor

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Writing to a CSV file happens:

      all at once
      Correct answer: line-by-line
      in batches

      Q2.
      To write data to a CSV file, you need to:

      Correct answer: convert it to a string with commas as separators
      use a loop
      use the split() method
      save it as a text file

      Q3.
      What does the join() method do?

      splits a string into a list
      adds elements to a list
      removes elements from a list
      Correct answer: converts a list into a string

      Q4.
      Which of the following is a dynamic data structure?

      string
      integer
      Correct answer: list

      Q5.
      Arrange these steps for writing data to a CSV file in the correct order:

      1 - open the file
      2 - convert data to a string
      3 - write the string to the file
      4 - close the file

      Q6.
      Arrange these steps for using the join() method:

      1 - create a list
      2 - specify a separator
      3 - use the join() method
      4 - get the string

      6 Questions

      Q1.
      Match the file operations with their descriptions:

      Correct Answer:open,prepare the file for writing

      prepare the file for writing

      Correct Answer:write,add data to the file

      add data to the file

      Correct Answer:close,finalise and save changes

      finalise and save changes

      Q2.
      Which file handling mode allows you to add data to the end of a file without erasing its existing content?

      Correct Answer: append, a, append(), append ( ), append ()

      Q3.
      Appending to a CSV file is similar to:

      overwriting a text file
      Correct answer: adding data to a standard text file
      reading a text file
      deleting a text file

      Q4.
      Is there only one approach to solving a problem in programming?

      Yes, there is only one correct approach.
      It depends on the programming language.
      Only experienced programmers can find different approaches.
      Correct answer: No, there are multiple approaches to solving problems

      Q5.
      What do programmers include in their code to explain its purpose or functionality?

      Correct Answer: comments, a comment

      Q6.
      What is a benefit of having multiple approaches to programming solutions?

      Correct answer: It allows flexibility and creativity.
      It limits collaboration.
      It reduces efficiency.
      It creates confusion.

      To help you plan your 11 computer science lesson on: Careers in programming, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...