Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Sources of energy and nutrients

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the source and function of energy and nutrients in the food I eat.

      Key learning points

      1. There are different types of nutrients and these have different functions in the body.
      2. Different types and amounts of food provide different amounts of energy.
      3. Energy is provided by the nutrients carbohydrate, protein and fat.
      4. The Eatwell Guide food groups provide different nutrients.

      Keywords

      • Portion - the amount of a food or drink

      • Nutritional analysis - the process of calculating energy and nutrients of food

      • Vitamins - nutrients needed in small amounts for the body to develop and function normally

      • Minerals - nutrients needed in very small amounts for the body to develop and function normally

      Common misconception

      If I have the same foods every day from the Eatwell Guide I will get all the nutrients I need and be healthy.

      To be healthy and get all the nutrients we need, we should eat a wide variety of food from each of the Eatwell Guide food groups.

      Teacher tip

      Emphasise that we need to have a variety of food and drinks in the diet. Encourage pupils to talk about their own diets, considering whether they have a variety and whether it could be improved.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Food and drinks are the body’s source of ...

      Correct Answer: energy

      Q2.
      What types of foods provide fibre?

      Correct answer: beans and pulses
      milk and cheese
      Correct answer: vegetables and fruit
      eggs and fish
      Correct answer: potatoes and pasta

      Q3.
      Which activity uses the least amount of energy per 15 minutes?

      swimming 357 kJ (84 kcal)
      walking 114 kJ (27 kcal)
      Correct answer: reading 38 kJ (9 kcal)
      dancing 162 kJ (39 kcal)

      Q4.
      We should have between __________ drinks a day.

      2 - 4
      4 - 6
      Correct answer: 6 - 8
      8 - 10

      Q5.
      Put the following foods in descending order of energy:

      1 - butter 3059 kJ (744 kcal)
      2 - cake 1509 kJ (358 kcal)
      3 - chicken 621 kJ (147 kcal)
      4 - spaghetti 569 kJ (134 kcal)
      5 - apple 215 kJ (51 kcal)
      6 - broccoli 120 kJ (28 kcal)

      Q6.
      Match the following sentences.

      Correct Answer:nutrients,Have different functions (jobs) to keep us healthy.
      Correct Answer:fibre,Keeps our digestive system healthy.
      Correct Answer:water,Essential for life. Found in food and drinks. Need 6 - 8 a day.

      6 Questions

      Q1.
      True or false? If I have the same foods every day from the Eatwell Guide I will get all the nutrients I need and be healthy.

      true
      Correct answer: false

      Q2.
      Match the portion of pizza to the energy provided.

      Correct Answer:1 pizza,3444 kJ (816 kcal)
      Correct Answer:½ of a pizza,1722 kJ (408 kcal)
      Correct Answer:¼ of a pizza,861 kJ (204 kcal)

      Q3.
      How the food is changes the energy it provides, for example, boiled potatoes, 315 kJ (74 kcal), and fried chips, 902 kJ (214 kcal).

      Correct Answer: cooked, cook, cooking

      Q4.
      Nutritional analysis allows us to ...

      calculate the cost of different food and drinks.
      calculate the safety of different food and drinks.
      Correct answer: calculate the energy provided by different food and drinks.
      calculate the sensory attributes of different food and drinks.

      Q5.
      Match the food group to the key nutrients provided:

      Correct Answer:fruit and vegetables,vitamins, fibre
      Correct Answer:potatoes, bread, rice, pasta,carbohydrate, fibre
      Correct Answer:beans, pulses, fish, eggs, meat,protein, minerals (e.g. iron)
      Correct Answer:dairy and alternatives,minerals (e.g. calcium)

      Q6.
      We get the energy and nutrients we need by following the ...

      Correct Answer: Eatwell Guide, EatwellGuide, eatwell guide, eat well guide

      To help you plan your 5 cooking and nutrition lesson on: Sources of energy and nutrients, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...