Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use food skills to make aloo gobi.

      Key learning points

      1. Aloo gobi is a vegetarian dish originating from India, comprising potato, cauliflower and spices.
      2. The Eatwell Guide recommends to have a plant rich diet.
      3. UK cauliflower is grown and harvested all year. Frozen cauliflower could be used, as this is often cheaper.
      4. The food skills used to make aloo gobi are measuring, peeling, cutting, stirring, and using the hob (heat control).
      5. The results from sensory tests and other feedback helps to justify future changes to a recipe.

      Keywords

      • Aloo gobi - a vegetarian dish originating from India

      • Spices - dried parts of a plant

      • Heat control - adjusting the heat using the controls on the hob

      Common misconception

      Potatoes can form part of our 5 A DAY.

      Potatoes do not count towards our 5 A DAY. They are a starchy carbohydrate in the Eatwell Guide.

      Teacher tip

      When fresh cauliflower is in season, use this to discuss seasonality and provenance. Use frozen cauliflower to save money. If budget allows, additional spices and fresh herbs could be used, such as fresh coriander.

      Equipment

      For ingredients and equipment see the recipe in additional materials.

      Content guidance

      Risk assessment required - may contain allergens

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      True or false? Potatoes count towards one of our 5 A DAY.

      True
      Correct answer: False

      Q2.
      Which of the following counts towards our 5 A DAY?

      Correct answer: Cauliflower
      Potato
      Spices
      Oil

      Q3.
      What knife technique is this image showing?

      An image in a quiz
      The bridge hold
      The fork secure
      Correct answer: The claw grip
      The bridge grip

      Q4.
      Which part of the cooker is used to fry or boil food?

      An image in a quiz
      Grill
      Oven
      Correct answer: Hob

      Q5.
      Match the food skill to the correct piece of equipment.

      Correct Answer:Slicing,Vegetable knife

      Vegetable knife

      Correct Answer:Grating,Grater

      Grater

      Correct Answer:Stirring,Spoon

      Spoon

      Correct Answer:Measuring,Weighing scales

      Weighing scales

      Q6.
      When we get ready to cook, we should tie up long hair, remove jumpers, wash hands and wear an...

      Correct Answer: apron, pinny, chef whites

      5 Questions

      Q1.
      True or false? When cooking, we need to ensure that the saucepan handle is turned towards the front of the hob.

      True
      Correct answer: False

      Q2.
      Which of the following are spices?

      Correct answer: turmeric
      Correct answer: cardamom
      rosemary
      Correct answer: cumin
      mint

      Q3.
      How much of the Eatwell Guide is based on food from plants?

      One-third
      One-quarter
      Half
      Correct answer: Two-thirds

      Q4.
      Which food skills were used to make aloo gobi?

      Correct answer: measuring
      grating
      Correct answer: cutting
      layering
      Correct answer: using the hob

      Q5.
      Match the measuring equipment to the food.

      Correct Answer:weighing scales,potato and cauliflower

      potato and cauliflower

      Correct Answer:measuring spoons,spices and oil

      spices and oil

      Correct Answer:measuring jug,water

      water


      To help you plan your 7 cooking and nutrition lesson on: Making aloo gobi, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...