Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how design affects the environmental impact of a product.

      Key learning points

      1. Design plays a crucial role in shaping the environmental impact of a product across it's entire lifecycle.
      2. Designing products that last longer and can be shared help to reduce environmental impact.

      Keywords

      • Circular economy - an economic system where products and materials are kept in circulation and do not become waste

      • Design decisions - a deliberate choice to meet a requirement or solve a problem

      • Modular design - a design approach where a product is made up of separate, interchangeable parts or modules

      • Design opportunity - a gap, or a need where a new or improved product would be beneficial

      Common misconception

      Sustainability decisions happen after the product has been designed.

      At the design stage, designers have a huge responsibility to influence many other stages of a product's life cycle through their design decisions.

      Teacher tip

      Source a range of products with differing environmental impacts. What decisions were and could be made to reduce the environmental impact?

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Identify the examples of products that follow a circular economy.

      Correct answer: reusable straws
      clingfilm
      single use coffee cups
      Correct answer: reusable food wraps

      Q2.
      Which stage of the circular economy would the be the use of hybrid or electric vehicles?

      design / redesign
      Correct answer: distribution
      raw materials
      waste

      Q3.
      Successful design do not give a specific solution.

      Correct Answer: opportunities

      Q4.
      What is the correct definition for life cycle assessment?

      LCA assesses the environmental impact at the design stage of a product's life.
      Correct answer: LCA assesses the environmental impact at every stage of a product's life.
      LCA assesses the financial impact at every stage of a product's life.
      LCA assesses the waste impact at every stage of a product's life.

      Q5.
      Match the term to the definition.

      Correct Answer:circular economy,an economic system where products are kept in circulation

      an economic system where products are kept in circulation

      Correct Answer:design decisions,a deliberate choice to meet a requirement or solve a problem

      a deliberate choice to meet a requirement or solve a problem

      Correct Answer:design opportunity,a gap, or a need where a new or improved product would be beneficial

      a gap, or a need where a new or improved product would be beneficial

      Q6.
      80% of a product's environmental impact is influenced by decisions made at which stage of the circular economy?

      the product in use stage
      Correct answer: the design / redesign stage
      the distribution stage
      the repair and maintenance stage

      4 Questions

      Q1.
      Ellen MacArthur Foundation states that of a product's environmental impact is influenced by decisions made at the design stage.

      Correct Answer: 80%, eighty percent

      Q2.
      A label such as this encourages users to:

      An image in a quiz
      Correct answer: pass on to someone else
      put in the bin
      Correct answer: give to the charity shop
      cut it up to make into another product

      Q3.
      Environmental benefits of a chair such as this include:

      An image in a quiz
      fabric cannot be removed and replaced
      Correct answer: can be flat packed
      height cannot be adjusted for other users
      Correct answer: has a modular design so separate parts can be replaced if necessary

      Q4.
      Match the benefits of a bike share scheme to the stage of the circular economy.

      Correct Answer:durable heavy duty build,manufacture and materials processing

      manufacture and materials processing

      Correct Answer:collect/return to different location,product in use

      product in use

      Correct Answer:can be dismantled for recycling,recycling

      recycling

      Correct Answer:modularity enables parts to be replaced,repair and maintenance

      repair and maintenance


      To help you plan your 9 design and technology lesson on: Design, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...