Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use foam modelling to develop ideas.

      Key learning points

      1. Foam is an effective modelling material for ergonomic testing.
      2. Hands-on modelling refines design concepts before final production.
      3. Iterative testing improves design functionality and user experience.

      Keywords

      • Prototype - a simple, low-cost model made to check size, shape, and function

      • Styrofoam - a lightweight foam often used in modelling

      • Iterate - process of refining and improving a design

      Common misconception

      Models are the final design.

      Iterative design uses prototypes to model and test ideas, gather feedback and improve.

      Teacher tip

      Encourage the students to evaluate their designs and suggest improvements.

      Equipment

      Modelling foam, workshop cutting and shaping tools and equipment.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      A polymer is a material made of long chains of repeating units called .

      Correct Answer: monomers

      Q2.
      Match the type of polymer to the description.

      Correct Answer:synthetic,made by humans in factories

      made by humans in factories

      Correct Answer:natural,come from plants, animals, or nature

      come from plants, animals, or nature

      Q3.
      Identify the general properties of polymers.

      Correct answer: lightweight
      Correct answer: good insulators
      poor electrical insulators
      absorbent

      Q4.
      The of a material are characteristics that determine how it behaves.

      Correct Answer: properties

      Q5.
      Name this tool.

      An image in a quiz
      Correct answer: coping saw
      junior hacksaw
      hacksaw
      tenon saw

      Q6.
      A prototype is ...

      Correct answer: a simple first version of a product used to test and improve ideas.
      a complex first version of a product used to test and improve ideas.
      a final version of a product used to test and improve ideas.

      4 Questions

      Q1.
      What are the benefits of making a prototype?

      Correct answer: to test an idea
      to find mistakes
      to produce a final design
      to speed up the manufacturing process

      Q2.
      Name this grey material often used for prototyping?

      An image in a quiz
      Correct Answer: Styrofoam, modelling foam

      Q3.
      Which grade of abrasive paper is smoothest and will give a fine finish?

      50 grit
      Correct answer: 400 grit
      200 grit

      Q4.
      Put these stages of the iterative process in order.

      1 - explore and investigate
      2 - create, design and prototype
      3 - gather feedback and evaluate

      To help you plan your 8 design and technology lesson on: Foam modelling techniques, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...