Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Polymers properties, sources and stock forms

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify polymer categories, sources and stock forms.

      Key learning points

      1. Polymers are long chains of monomers, classified as natural or synthetic and grouped as thermoforming or thermosetting.
      2. Most polymers are made from petrochemicals, which are synthetic.
      3. Polymers are lightweight, durable, flexible, water-resistant, and good insulators.
      4. Polymers are supplied as granules, sheets, rods, or pipes and have many uses.

      Keywords

      • Polymer - a material made of long chains of repeating units called monomers

      • Properties - characteristics that determine how materials behave

      • Stock form - the basic shape or size a material is supplied in

      Common misconception

      Polymers can all be recycled and are therefore environmentally ok.

      Polymers are usually made from non renewable resources and even if recycled, are not sustainable.

      Teacher tip

      This lesson is a great opportunity to teach about the materials and processes avaiable in your setting, linked to design decisions.

      Equipment

      Handling a collection of polymer products, such as washing up bowls, washing up liquid bottles, handles, toys, remote controls etc.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is empathy?

      ability to give advice to others based on your own experiences
      ability to solve problems without needing help
      ability to ignore emotions and focus only on facts
      Correct answer: ability to understand the feelings, thoughts, or experiences of another person

      Q2.
      Designing products that as many people as possible can use is known as design?

      Correct Answer: inclusive

      Q3.
      Anthropometrics are important to ensure that products are comfortable and ...

      visually appealing.
      affordable to make.
      Correct answer: easy to use.
      durable over time.

      Q4.
      Why is it important to analyse existing products?

      to copy them exactly without making changes
      to increase the cost of manufacturing
      Correct answer: to identify strengths, weaknesses, and areas for improvement
      to avoid creating similar products in the future

      Q5.
      What does ergonomics focus on?

      making products look more expensive
      Correct answer: designing products that are comfortable, efficient, and easy to use
      creating products using only natural materials
      reducing the number of parts in a product

      Q6.
      Which of the following is an ergonomic feature of a toothbrush?

      Correct answer: comfortable grip
      packaging material
      cost

      6 Questions

      Q1.
      What is the definition of a polymer?

      characteristics that determine how materials behave
      Correct answer: a material made of long chains of repeating units called monomers
      the basic shape or size a material is supplied in

      Q2.
      There are two categories of polymer, synthetic and ...

      artificial
      sustainable
      organic
      Correct answer: natural

      Q3.
      Once manufactured, polymers can be categorised into two groups: thermosetting and .

      Correct Answer: thermoforming

      Q4.
      Why are polymers usually not sustainable?

      because they require too much water to produce
      because they are always biodegradable and break down too quickly
      Correct answer: because they are made from non-renewable resources
      because they cannot be coloured or shaped easily

      Q5.
      What are the properties of a material?

      Correct answer: characteristics that determine how the material behaves
      the history and origin of the material
      the price and brand of the material

      Q6.
      Identify the correct definition of stock form.

      Correct answer: the basic shape or size of a material before it’s processed into a final product
      the final appearance and color of a finished product
      the method used to assemble parts into a product
      the packaging materials used to protect a product during shipping

      To help you plan your 8 design and technology lesson on: Polymers properties, sources and stock forms, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...