Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can combine inputs, processes and outputs with feedback in a control system.

      Key learning points

      1. Control systems use inputs such as switches and sensors.
      2. Control systems use processes such as microcontrollers.
      3. Control systems use outputs such as sound, light or movement.
      4. Control systems use feedback.

      Keywords

      • Microcontroller - a device that can be programmed to control how an electrical product operates

      • Program - a sequence of instructions used to control electrical components.

      • Feedback - a signal that is sent back in a loop, depending upon a condition

      Common misconception

      External components must be used with microcontrollers to create control systems.

      Microcontrollers have on board inputs and ouputs and connection points for additional external components.

      Teacher tip

      Consider the context and design opportunity when creating a control system.

      Equipment

      Student access to Tinkercad.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What are the stages of a systems approach to designing?

      Start
      End
      Correct answer: Input
      Correct answer: Output
      Correct answer: Process

      Q2.
      Which component is NOT an Input?

      Slide switch
      LDR
      Correct answer: LED
      Push button switch

      Q3.
      Which of these components are polarised?

      Correct answer: LED
      LDR
      Resistor

      Q4.
      Virtually designs is a way of testing them without wasting material or components.

      Correct Answer: simulating, simulation, simulate

      Q5.
      Which colour wire is associated with the negative connection in an electronic circuit?

      Correct Answer: black

      Q6.
      Which component can you use to sense light levels?

      Bulb
      LED
      Buzzer
      Correct answer: Light Dependant Resistor
      Push button switch
      Q2 image 1 Autodesk screenshots reprinted courtesy of Autodesk, Inc Q2 image 2 Autodesk screen shots reprinted courtesy of Autodesk, Inc. Q2 image 3 Autodesk screen shots reprinted courtesy of Autodesk, Inc. Q2 image 4 Autodesk screen shots reprinted courtesy of Autodesk, Inc.

      4 Questions

      Q1.
      The micro:bit is a that can be programmed to control how an electrical product operates.

      Correct Answer: microcontroller, micro controller, micro-controller

      Q2.
      To program a micro:bit in Tinkercad we use ...

      Correct answer: code blocks.
      typed text.
      spoken words.
      numbers.

      Q3.
      What is it called when a signal is sent back in a loop, depending upon a condition?

      Correct answer: feedback
      looping
      returning
      sharing

      Q4.
      Which code block is used when there is a decision which can be either true or false?

      Correct answer: If
      Else
      Then
      Start
      Wait

      To help you plan your 9 design and technology lesson on: Micro:bits in Tinkercad, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...