New
New
Lesson 11 of 18
  • Year 10

CAM: communal areas

I can prepare and manufacture a 3D model using computer-aided manufacturing.

Lesson 11 of 18
New
New
  • Year 10

CAM: communal areas

I can prepare and manufacture a 3D model using computer-aided manufacturing.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. 3D printing is also known as additive manufacturing process.
  2. Most 3D printers in schools use a process called fused filament fabrication (FFF).
  3. 3D models need to be prepared for printing using a slicing application.
  4. 3D printing allows manufacturers to change the design quickly and easily.
  5. There are basic design for manufacture rules to follow when producing models for 3D printing.

Keywords

  • Filament - thermopolymer material used by 3D printers to create objects

  • FFF - fused filament fabrication

  • DFM - design for manufacture

Common misconception

Any model can be 3D printed using fused filament fabrication 3D printing.

Design for manufacture rules need to be considered when 3D printing. Not all models are suitable.


To help you plan your year 10 design and technology lesson on: CAM: communal areas, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

3D print a set of the reference models found in the lesson to give pupils a better understanding of the limitations of FFF 3D printing.
Teacher tip

Equipment

Computers/laptops, mice, access to a 3D CAD applicaiton and slicing software. Access to a 3D printer.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
The process of making products from raw materials using machines or labour is called ...

Correct Answer: manufacturing, manufacture

Q2.
Why must a designer consider how to manufacture their design?

to eliminate the need for user testing
to make the design more aesthetically pleasing
to match the design with current fashion trends
Correct answer: to ensure the product is possible

Q3.
What are modifications?

when a design is completely thrown away and started from scratch
Correct answer: when changes or adjustments are made to improve or alter a design
when a design is copied exactly without any changes

Q4.
Why must modifications sometimes take place once a manufacturing method has been decided?

Correct answer: because of constraints imposed by the chosen method
to make the product look more colourful
because the original idea is always wrong
Correct answer: because of the benefits that the chosen method may offer

Q5.
What CAM process would be used to manufacture this component?

An image in a quiz
laser cutting
Correct answer: 3D printing
CNC routing

Q6.
What is the name of the CAM process that is a computer-controlled machine that cuts and shapes materials like timber, polymer, or metal and follows digital instructions to make accurate designs?

laser cutter
3D printer
Correct answer: CNC router

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
What does FFF stand for?

Correct answer: fused filament fabrication
focused filament fabrication
fused for fabrication

Q2.
What type of manufacturing process is 3D printing?

addition
subtraction
wasting
Correct answer: additive

Q3.
What file type is used to export models ready for slicing?

Correct Answer: .stl, stl

Q4.
When FFF 3D printing, what degrees should overhangs not exceed?

35
Correct answer: 45
90
135

Q5.
When FFF 3D printing, what should wall thickness be less than?

0.5 mm
1 mm
1.5 mm
Correct answer: 2 mm

Q6.
When FFF 3D printing, what is the maximum distance an unsupported bridge should be?

5 mm
10 mm
Correct answer: 20 mm
40 mm