New
New
Lesson 13 of 18
  • Year 10

Specialist techniques and processes for manufacture: communal areas

I can manufacture safely using equipment and machinery.

Lesson 13 of 18
New
New
  • Year 10

Specialist techniques and processes for manufacture: communal areas

I can manufacture safely using equipment and machinery.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Thermoforming processes can be used to deform and shape polymers.
  2. The manufacturing processes where materials are joined are called fabrication.
  3. The two methods of fabrication are adhesives or mechanical fixings.
  4. Deciding which fabrication technique to use depends on the materials, shape and function of the product.

Keywords

  • Adhesive - joining materials together using sticky substances

  • Mechanical fixing - a component which joins materials together

  • Thermopolymer - a polymer material which can be heated, formed, reheated and reformed repeatedly

  • Friction - the force that resists motion when two surfaces come into contact with one another

Common misconception

Using machinery to manufacture requires little skill when compared to using hand tools.

Using machinery to manufacture products takes skill and effort to achieve a high quaility finish, much like using hand tools.


To help you plan your year 10 design and technology lesson on: Specialist techniques and processes for manufacture: communal areas, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Have a range of materials and adhesives available for pupils to test.
Teacher tip

Equipment

Material off cuts, adhesives such as epoxy resin, tensol cement, glue gun and pva.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
3D printing and laser cutting are examples of .

Correct Answer: Computer Aided Manufacture, CAM

Q2.
Which combination of materials is PVA glue suitable for?

Correct answer: timber and paper
Correct answer: timber and board
timber and polymer
timber and metal
timber and textiles

Q3.
A thermoforming polymer can be heated and formed ...

only once.
Correct answer: repeatedly.
never.
twice.

Q4.
What are most commercially available polymers made from?

Correct answer: non renewable sources
Correct answer: fossil fuels
renewable sources
trees

Q5.
What is the name of the group of polymers that can be made using natural sources such as potato starch?

Correct answer: biopols
potatopols
polypols
plasticpols

Q6.
Which manufacturing process is joining materials and components together?

deforming
reforming
additive
wasting
Correct answer: fabricating

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which polymers can be heated and formed only once?

Correct Answer: Thermosetting, Thermo setting

Q2.
Identify the thermoforming polymers.

Correct answer: acrylic (PMMA)
epoxy resin
urea formaldehyde
Correct answer: High impact polystyrene (HIPS)

Q3.
Which materials can be joined well with PVA glue?

polymers
metals
Correct answer: papers
Correct answer: timbers

Q4.
What is the term used to describe the process of an adhesive setting?

Correct answer: curing
solving
cooling
hardening
drying