New
New
Lesson 15 of 18
  • Year 10

Surface treatments and finishes: communal areas

I can finish the surface of a product to a high standard.

Lesson 15 of 18
New
New
  • Year 10

Surface treatments and finishes: communal areas

I can finish the surface of a product to a high standard.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. The type of surface finish depends on the material, product and purpose.
  2. Some materials, such as polymers, can be self-finishing and not require additional processes or finishes.

Keywords

  • Self-finishing - a processed material requiring no additional finishing

  • Additive - a substance added to something else to improve or alter it

  • Finishing - a process that adds surface treatment to improve how a material looks, feels, or performs

Common misconception

All materials have additional surface finishes applied.

Some materials, such as polymers, can be self-finishing and do not require additional processes or finishes.


To help you plan your year 10 design and technology lesson on: Surface treatments and finishes: communal areas, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

It would be great if students had the opportunity to handle different polymer examples and compare the finishes.
Teacher tip

Equipment

Handling collection of different polymers.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Match the key word to the definition.

Correct Answer:quality assurance,ensuring production prevents mistakes and maintains quality

ensuring production prevents mistakes and maintains quality

Correct Answer:quality control,checks made on a product before, during and after its production

checks made on a product before, during and after its production

Correct Answer:tolerance,the acceptable range of variation in a product's dimensions

the acceptable range of variation in a product's dimensions

Q2.
Quality assurance is about checking the planning and processes. It focuses on problems before they happen.

Correct Answer: preventing, stopping

Q3.
What would be the most suitable method of presenting a manufacturing plan?

rough notes
Correct answer: Gantt chart
voice recording
short video

Q4.
A product’s tolerance is shown as a number with a __________ in front of it.

Correct answer: ±
+
-
=

Q5.
A component with a length of 20 mm has a tolerance of ± 0.5 mm. Select the acceptable lengths.

20.6 mm
Correct answer: 19.6 mm
Correct answer: 20.2 mm
18.2 mm
19.2 mm

Q6.
What measurement device is this an image of?

An image in a quiz
Correct answer: digital vernier caliper
micrometer
accelerometer
digital ruler

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Reforming processes are usually , which means they do not require additional processes after being manufactured.

Correct Answer: self-finishing, self finishing

Q2.
Which printing process is this?

An image in a quiz
Correct answer: pad printing
screen printing
inkjet printing
stamp printing

Q3.
Match the polymer additive to the reason for its use.

Correct Answer:colour pigment,enhance aesthetics

enhance aesthetics

Correct Answer:wood flour,reduced costs

reduced costs

Correct Answer:wax,increase process efficiency

increase process efficiency

Q4.
Why is uPVC enhanced with additive when used for window frames?

Correct answer: to increase UV resistance
to decrease UV resistance
to decrease fire resistance
to increase fire resistance