Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify the features of brand identity and develop my own design.

      Key learning points

      1. Designers consider different features when designing a brand.
      2. Successful logos are universally recognised.
      3. Colours symbolise different emotions in different cultures.

      Keywords

      • Branding - a way of making a company’s product or service more visible and recognisable

      • Logo - a simple symbol or design that represents a business or brand

      • Font - a printer’s term meaning the style of lettering being used

      • Subconscious - part of the mind that works without us being aware of it

      Common misconception

      Branding and logos are the same thing.

      Branding is the way of making a company’s product or service more visible and recognisable. A logo is just a small part of branding and is a simple symbol or design that represents a business or brand.

      Teacher tip

      A logo quiz would be a great addition to the lesson. It would also be a good idea to have examples of well known logos for the students to see and discuss.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is plagiarism?

      sharing your own ideas with others
      Correct answer: copying someone else’s work without permission or credit
      collaborating on a group project with proper acknowledgment

      Q2.
      What is the name of the law that stops others from copying an inventor or designer’s idea or invention?

      Correct Answer: patent

      Q3.
      When are trademarks used for?

      industrial products
      architectural designs
      Correct answer: logos and brands

      Q4.
      Why is it important that designers do not copy each others work?

      Correct answer: to avoid legal issues
      to save time
      Correct answer: to respect creativity

      Q5.
      What is the purpose of a watermark on money?

      Correct answer: helps prevent counterfeiting
      adds a decorative design to make the note look more attractive
      shows the name of the country that issued the currency

      Q6.
      What is a hologram?

      a type of digital screen that displays moving pictures
      Correct answer: a 3D image created using light and used to prevent counterfeiting
      a special kind of paper used for printing documents

      4 Questions

      Q1.
      What is the purpose of branding?

      to sell as many products as possible
      Correct answer: to make a product or service more recognisable and visible
      to make products look pretty

      Q2.
      What is a logo?

      a detailed description of a company’s goals
      a long slogan used for advertising
      Correct answer: a simple symbol or design that represents a business or brand

      Q3.
      Match the colours with their typical associated meanings.

      Correct Answer:green,nature

      nature

      Correct Answer:red,danger

      danger

      Correct Answer:purple,luxury

      luxury

      Correct Answer:orange,warmth

      warmth

      Correct Answer:blue,calm

      calm

      Q4.
      What part of the mind works without us being aware of it, influencing our thoughts on products and branding of products?

      Correct Answer: subconscious, sub conscious, prefrontal cortex

      To help you plan your 10 design and technology lesson on: Branding, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...