Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Write a design brief based on research

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a design brief after investigating and researching a context.

      Key learning points

      1. Designers use a design brief to define the design task.

      Keywords

      • Design opportunity - a gap, or a need where a new or improved product would be beneficial

      • Design brief - outlines the design opportunity, objectives and requirements of a design task

      • Informed - having knowledge or understanding about a subject, gained through research

      Common misconception

      A design brief should be very specific and identify a product that will be designed and manufactured.

      To avoid design fixation, a design brief should be non-specific and open. A design brief should focus on the context and the problem, and not name a product that will be designed and made.

      Teacher tip

      Use the design brief success criteria in additional materials as support for students writing their own design briefs.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      All design and technological practice takes place within that inform outcomes.

      Correct Answer: contexts, context

      Q2.
      Innovative design can be restricted and limited if designers practice 'design __________ '

      fixation
      facilitating
      fixing
      focussing
      features

      Q3.
      In reference to an interview or a questionnaire, match the type of question to the correct definition.

      Correct Answer:closed question,allows the respondent to give a short, specific response

      allows the respondent to give a short, specific response

      Correct Answer:open-ended question,allows the respondent to share their opinion

      allows the respondent to share their opinion

      Correct Answer:checkbox,allows respondents to select multiple answer options

      allows respondents to select multiple answer options

      Correct Answer:rank order,asks respondents to sort items in order of importance

      asks respondents to sort items in order of importance

      Q4.
      Why do you need to examine your findings in detail when analysing data?

      Correct answer: to make it useful for the design process
      to quickly finalise the design without needing further input
      to ensure the findings match the initial assumptions exactly

      Q5.
      In terms of presenting data, what type of data could you include on a mind map?

      numbers and figures from an interview
      Correct answer: quotes from an interview
      Correct answer: key information from an interview

      Q6.
      In terms of design security, what do patents protect?

      music, art and writing
      brand names and logos
      Correct answer: inventions or new technologies

      5 Questions

      Q1.
      After exploring investigations and research tasks, the next step is to create a …

      marketing plan
      design sketch
      Correct answer: design brief
      manufacturing plan
      specification

      Q2.
      A successful design brief will be ...

      non-informed
      Correct answer: relevant to the context
      Correct answer: challenging
      easy to achieve
      Correct answer: non-specific

      Q3.
      Who is it important to identify when writing a design brief?

      Correct answer: a user
      Correct answer: stakeholders
      a designer
      a competitor

      Q4.
      A successful design brief will be by investigations and research.

      Correct Answer: informed

      Q5.
      To avoid design fixation, a design brief should focus on the context and the problem and not name a that will be designed and made.

      idea
      place
      Correct answer: product

      To help you plan your 10 design and technology lesson on: Write a design brief based on research, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...