New
New
Year 2

Spelling the 'e' phoneme with 'ea' and the 'ch' phoneme using 'tch'

I can spell words like head, bread, catch and pitch.

New
New
Year 2

Spelling the 'e' phoneme with 'ea' and the 'ch' phoneme using 'tch'

I can spell words like head, bread, catch and pitch.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. 'ea' can be used to represent the 'e' phoneme.
  2. 'tch' is the representation of 'ch' usually used after a short vowel.
  3. Exceptions to the 'tch' principle include the words: rich, which, much and such.
  4. How to spell the common exception words: any and many.

Common misconception

'ea' can be pronounced in a number of different ways (/ee/, /ay/, /e/)

Explicitly teach the most common spellings of the 'ea' spelling for the 'e' sound. Give time to practising both reading and writing them.

Keywords

  • Short vowel - a vowel sound that sounds short when spoken like "a" in "cat" or the "o" sound in "hot"

  • Long vowel - sounds where a vowel makes the same sound as the way it's name is pronounced

  • Digraph - two letters that represent one sound

  • Trigraph - three letters that represent one sound

Ensure children know the meaning of all the words you encounter within the lesson in order to help them to contextualise the spellings.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Choose the correct spelling to complete this sentence: I would like to try __________ flavours before deciding.
ova
Correct answer: other
uva
utha
Q2.
Which words contain the 'ch' sound, like in 'search'?
Correct answer: catch
Correct answer: rich
push
Correct answer: lunch
kick
Q3.
Which two words contain the 'e' sound, like in 'best'?
Correct answer: nest
break
Correct answer: bed
feet
made
Q4.
Match the words to their correct definitions.
Correct Answer:short vowel sound,a vowel sound that sounds short when spoken

a vowel sound that sounds short when spoken

Correct Answer:long vowel sound,a vowel sound spoken for longer than its short version

a vowel sound spoken for longer than its short version

Q5.
Match the words to their correct definitions.
Correct Answer:trigraph,three letters that represent one sound

three letters that represent one sound

Correct Answer:digraph,two letters that represent one sound

two letters that represent one sound

Q6.
Spell the word in bold correctly: Make sure you wotch me.
Correct Answer: watch

6 Questions

Q1.
Choose the correct spelling to complete this sentence: How __________ children are here?
Correct answer: many
meny
manee
meni
Q2.
Which of these words contain the short vowel 'e' sound?
Correct answer: bread
meet
Correct answer: bed
Correct answer: head
beat
Q3.
Which of these words contain the 'ch' sound?
Correct answer: match
school
Correct answer: patch
Correct answer: such
sack
Q4.
Choose the correct spelling to complete this sentence: How __________ money does it cost?
mutch
Correct answer: much
moch
muhch
Q5.
Correct the spelling in bold in the following sentence: I hurt my hed.
Correct Answer: head
Q6.
Correct the spelling in bold in the following sentence: The cricketer tried to cach the ball.
Correct Answer: catch