New
New
Year 2

Applying the new 'oa' spellings, including 'o' and 'oe'

I can apply two new spellings for the 'oa' phoneme: 'o' and 'oe'.

New
New
Year 2

Applying the new 'oa' spellings, including 'o' and 'oe'

I can apply two new spellings for the 'oa' phoneme: 'o' and 'oe'.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. o' and 'oe' are representations of the 'oa' phoneme.
  2. ‘oe’ is a representation of the 'oa' phoneme most commonly found at the end of a word.
  3. The 'o' representation of the 'oa' phoneme is in the high frequency words only, both and over.
  4. How to spell the common exception words: half and again.

Common misconception

'oe' and 'o' can be commonly confused because they often appear at the end of words.

Draw attention to how rare the 'oe' spelling is and that the 'o' spelling at the end has limited use in high frequency words.

Keywords

  • Noun - nouns are words that name a person, place, thing, or idea, such as "cat," "school," or "love"

  • High frequency words - the words or spellings that appear most frequently in written texts

  • Rare - words or spellings that do not appear very often

Look at the spelling corrections to see the words you can test them on. The sentence the children need to hold and write is under the blue box.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
How many syllables in the word moment?
1
Correct answer: 2
3
4
Q2.
Choose two words that are nouns.
Correct answer: doe
go
Correct answer: toe
below
no
Q3.
Match the word to the spelling it uses for the 'oa' sound.
Correct Answer:foe,'oe'

'oe'

Correct Answer:bonus,'o'

'o'

Correct Answer:woe,'oe'

'oe'

Correct Answer:so,'o'

'o'

Q4.
Choose the three common spellings of the oa sound.
o
Correct answer: oa
Correct answer: o-e
oe
Correct answer: ow
Q5.
Pick the spelling that matches the sentence. I will wait for you __________.
hear
Correct answer: here
her
heer
Q6.
Correct the spelling in bold in the following sentence: It is important not to lose foacus in your lesssons.
Correct Answer: focus

6 Questions

Q1.
Select the correct spelling to match the sentence. I can't wait to visit the museum __________
Correct answer: again
agen
agane
agan
Q2.
Select the correct spelling to match the sentence. I only ate ___________ the pizza
have
haf
Correct answer: half
halph
Q3.
Choose the 'oa' spellings that match the words.
Correct Answer:woe,oe

oe

Correct Answer:know,ow

ow

Correct Answer:loan,oa

oa

Correct Answer:phone,o-e

o-e

Correct Answer:potato,o

o

Q4.
Correct the spelling in bold in the following sentence: The two friends became terrible fos.
Correct Answer: foes
Q5.
Correct the spelling in bold in the following sentence: They were a highly skilled banjoe player.
Correct Answer: banjo
Q6.
Correct the spelling in bold in the following sentence. When the light went green we knew the car could gow.
Correct Answer: go