New
New
Year 2

Applying the new 'oo' spellings, including 'ue', 'ui' and 'ou'

I can spell words containing three representations of the ‘oo’ phoneme: 'ue', 'ui' and 'ou'.

New
New
Year 2

Applying the new 'oo' spellings, including 'ue', 'ui' and 'ou'

I can spell words containing three representations of the ‘oo’ phoneme: 'ue', 'ui' and 'ou'.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. ue', 'ui' and 'ou' are alternative spellings of the 'oo' phoneme.
  2. ‘ue’ is a representation of the 'oo' phoneme that often comes at the end of a word.
  3. How to spell the common exception words: move, prove and improve.

Common misconception

The 'oo' and 'yoo' sound are often confused.

Show examples of words where the same grapheme is making the 'oo' and the 'yoo' sound. Give practice reading aloud to hear the difference.

Keywords

  • Digraph - two letters that represent one sound

  • Rare - spellings that do not appear commonly or very often

  • Long vowel sound - a vowel sound spoken for longer than its short version like "a" in "cake" not "a" in "bat"

  • Exception - words or spellings that do not follow usual spelling patterns and cannot be sounded out easily

Not every rule we generate will be foolproof. Remind pupils we are looking for patterns to help us make the most informed decisions when spelling. Show examples of exceptions and give pupils the opportunity to learn through practice.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
How many syllables are in the word children?
1
Correct answer: 2
3
4
Q2.
Match the word to the spelling it uses for the 'oo' sound.
Correct Answer:glue,'ue'

'ue'

Correct Answer:cruise,'ui'

'ui'

Correct Answer:group,'ou'

'ou'

Q3.
Choose the most common spellings of the oo sound.
Correct answer: oo
Correct answer: ew
Correct answer: u-e
ui
ou
Q4.
Match the rare 'ou' spelling to where it is most often found in a word.
Correct Answer:at the end,'ue'

'ue'

Correct Answer:in the middle,'ou'

'ou'

Correct Answer:in the middle,'ui'

'ui'

Q5.
Correct the spelling in bold in the following sentence: I bought the next ishui of the magazine.
Correct Answer: issue
Q6.
Correct the spelling in bold in the following sentence: Which groop are you in?
Correct Answer: group

6 Questions

Q1.
Select the correct spelling to match the sentence. You must __________ your point with evidence
proov
pruve
Correct answer: prove
Q2.
Choose the 'oo' spellings that match the words.
Correct Answer:true,'ue'

'ue'

Correct Answer:fruit,'ui'

'ui'

Correct Answer:route,'ou'

'ou'

Correct Answer:shoot,'oo'

'oo'

Correct Answer:drew,'ew'

'ew'

Correct Answer:tube,'u-e'

'u-e'

Q3.
Match the 'oo' spelling to the letters it is commonly followed by.
Correct Answer:'ui',often followed by a 't', 'se' and 'ce'

often followed by a 't', 'se' and 'ce'

Correct Answer:'ou',often followed by a 'p'

often followed by a 'p'

Correct Answer:'ue',can be followed by a number of letters, but likes the end

can be followed by a number of letters, but likes the end

Q4.
Correct the spelling in bold in the following sentence: I had to wear a smart soot to the event.
Correct Answer: suit
Q5.
Correct the spelling in bold in the following sentence: I walked down the scenic avenew.
Correct Answer: avenue
Q6.
Correct the spelling in bold in the following sentence. That is not trew!
Correct Answer: true