Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      New 'ay' spellings, including 'a', 'eigh' and 'ey'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can know three new spellings for the 'ay' phoneme: 'a', 'eigh' and 'ey'

      Key learning points

      1. a', 'eigh' and 'ey' are alternative spellings for the 'ay' phoneme.
      2. Words in word families often have similar spellings.
      3. How to spell the common exception words: told, hold and oh.

      Keywords

      • Common - common spellings are spellings which appear frequently

      • Homophone - homophones are words that sound the same but have different meanings and often different spellings, like 'oh' and 'owe'

      • Proper noun - a naming word that does need capitalisation

      • Rare - rare spellings are spellings which appear less frequently

      Common misconception

      Pupils will look for any word with ‘a’ in it e.g. shared. ‘A’ can be pronounced in different ways.

      Remind pupils to stretch each word when reading to help hear the 'ay' sound e.g. s-t-a-b-le vs sh-are-d

      Teacher tip

      Be sure to quickly gloss the meaning of any words discussed that pupils may not know the meaning of. E.g. prey. Putting quickly into a sentence is sufficient. Particularly as ‘prey’ is a homophone.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Choose the words which contain the ay sound.

      Correct answer: pancake
      float
      Correct answer: raining
      Correct answer: birthday
      sweat

      Q2.
      Choose the words that rhyme with the word make.

      takes
      joke
      Correct answer: take
      plane
      Correct answer: flake

      Q3.
      Choose the words that contain the root word rain.

      gain
      Correct answer: raining
      Correct answer: rainy
      pain
      Correct answer: rained

      Q4.
      Match the grapheme to where they commonly appear in a word.

      Correct Answer:'a-e',the last but one
      Correct Answer:'ay',the end
      Correct Answer:'ai',the middle

      Q5.
      Correct the spelling in bold in the following sentence. That was a tasty milkshayk.

      Correct Answer: milkshake, Milkshake

      Q6.
      Match the words with the correct definition

      Correct Answer:phoneme,the smallest unit of sound
      Correct Answer:grapheme,a letter or group of letters that represent a sound
      Correct Answer:common,something that appears very often
      Correct Answer:homophone,words that sounds the same, but are spelt differently

      6 Questions

      Q1.
      Choose the correct spelling to finish the sentence. Please __________ onto this for me.

      howld
      Correct answer: hold
      held
      huld
      holed

      Q2.
      Select the words that are proper nouns.

      Correct answer: April
      horse
      snake
      Correct answer: Mr Grey
      stable

      Q3.
      Choose the words which contain an ay sound.

      Correct answer: eight
      tight
      Correct answer: prey
      height
      Correct answer: table

      Q4.
      Match the grapheme that makes the 'ay' sound to where they commonly appear in a word.

      Correct Answer:'eigh',anywhere
      Correct Answer:'a',at the beginning
      Correct Answer:'ey',the end

      Q5.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence. Set the teyble for dinner.

      Correct Answer: table, Table

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence. I scored aity in a test.

      Correct Answer: eighty, Eighty

      To help you plan your 2 English lesson on: New 'ay' spellings, including 'a', 'eigh' and 'ey', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...