Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      New 'ee' spellings, including 'e', 'y', 'ie' and 'ey'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can know four new spellings for the 'ee' phoneme: 'e', 'ie', 'y' and 'ey'.

      Key learning points

      1. 'e' is a representation of the 'ee' phoneme that is often found in short high frequency words.
      2. 'y' is a representation of the 'ee' phoneme that is often found at the end of a word.
      3. 'ey' is a representation of the 'ee' phoneme that is often found at the end of a word, such as money.
      4. 'ie' is a representation of the 'ee' phoneme that is often found in the middle of a word.
      5. How to spell the common exception words: fast, last, past and plant.

      Keywords

      • Rare spelling - Spellings of phonemes that appear less frequently in words

      • Adjective - An adjective is a word that describes or gives more information about a noun or pronoun, such as "happy," "big," or "blue."

      Common misconception

      Pupils will look for any word with ‘e’ in it and associate it with the long vowel 'ee'.

      Teach that ‘e’ can be pronounced in different ways. Emphasise that in most words, the 'e' is making an 'e' phoneme.

      Teacher tip

      Consider regional pronunciations of high frequency words 'fast', 'last' etc. Celebrate that in some places, it is not a common exception word and can be read and spelt using phonics.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word classes to their definitions.

      Correct Answer:nouns,words that name a person, place, thing, or idea
      Correct Answer:verbs,a doing or being word
      Correct Answer:adjectives,a word that describes or gives more information about a noun
      Correct Answer:adverbs,a word that describes or gives more information about a verb

      Q2.
      Select the three words that are adjectives.

      Correct answer: happy
      Correct answer: silly
      book
      Correct answer: sunny
      jungle

      Q3.
      Choose the three words which contain the ee sound.

      Correct answer: sweets
      moats
      felt
      Correct answer: meet
      Correct answer: breeze

      Q4.
      Match the number of phonemes to each word.

      Correct Answer:7,complete
      Correct Answer:4,seeing
      Correct Answer:3,seat

      Q5.
      Correct the spelling in bold in the following sentence. You should brush your teath at least twice a day.

      Correct Answer: teeth

      Q6.
      Select the two common exception words.

      wait
      Correct answer: call
      night
      Correct answer: kind
      speaking

      6 Questions

      Q1.
      Choose the correct spelling to finish the sentence. I went swimming __________ weekend.

      larst
      Correct answer: last
      laast

      Q2.
      Select the words which contain a spelling for the long vowel ee sound.

      Correct answer: funny
      Correct answer: thief
      stay
      Correct answer: honey
      they

      Q3.
      Select the word that is a proper noun.

      city
      Correct answer: Egypt
      baby
      queen
      he

      Q4.
      Match the grapheme that makes the 'ee' sound to where they commonly appear in a word.

      Correct Answer:'e',often at the beginning or the end
      Correct Answer:'y',often at the end of a word
      Correct Answer:'ie',often in the middle of a word
      Correct Answer:'ey',often at the end of a word

      Q5.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence. I ate a peece of pizza.

      Correct Answer: piece

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence. They laughed happiley at the joke.

      Correct Answer: happily

      To help you plan your 2 English lesson on: New 'ee' spellings, including 'e', 'y', 'ie' and 'ey', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...