New
New
Year 2

The 'oo' spellings, including 'oo', 'ew' and 'u-e'

I can read and spell words containing the three most common representations of the ‘oo’ phoneme: ‘oo’, ‘ew’ and ‘u-e’.

New
New
Year 2

The 'oo' spellings, including 'oo', 'ew' and 'u-e'

I can read and spell words containing the three most common representations of the ‘oo’ phoneme: ‘oo’, ‘ew’ and ‘u-e’.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. ‘ew’ is a representation of the 'oo' phoneme that often comes at the end of a word.
  2. The ‘oo’ phoneme can be pronounced in two different ways: 'oo' and 'yoo'.
  3. How to spell the high frequency word: now.
  4. 'New' and 'knew' are homophones.

Common misconception

Confusion of 'now'/'know' and 'new'/'knew'. 'Ow' can be pronounced in different ways.

Teach examples of silent letters explicitly and get children to keep an eye out for them in their wider reading.

Keywords

  • Split diagraph - has a letter that comes between the two letters in a digraph like in "make" where the "k" separates the digraph "ae"

  • Digraph - two letters that represent one sound

  • Homophones - words that sound the same but have different meanings and spellings

  • Silent letter - a letter in a word that is not pronounced when the word is spoken

Similar graphemes can make an 'oo' or a 'yoo' sound. Use reading aloud to practise pronouncing different words throughout the lesson.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Which two of these are proper nouns?
movie
Correct answer: Mars
Correct answer: Wales
pencil
Q2.
Match each word to the number of phonemes it contains.
Correct Answer:food,3

3

Correct Answer:chew,2

2

Correct Answer:flute,4

4

Q3.
Choose two more spellings that can also represent the sound 'oo', like in shoot.
Correct answer: ew
Correct answer: u-e
ea
igh
Q4.
Choose the word that rhymes with mood.
chew
rule
Correct answer: food
Q5.
Choose the word that rhymes with 'shoot'.
blew
Correct answer: flute
rude
Q6.
Which two of these words have one syllable?
Correct answer: drew
matter
Correct answer: moon
chewing

6 Questions

Q1.
Pick the spelling that matches the sentence: What are you doing right __________ ?
know
Correct answer: now
nou
Q2.
Match the 'oo' spellings to the words.
Correct Answer:oo,shoot

shoot

Correct Answer:ew,chew

chew

Correct Answer:u-e,chute

chute

Q3.
Match each word to the correct sound ('oo' or 'yoo').
Correct Answer:few,yoo

yoo

Correct Answer:drew,oo

oo

Correct Answer:flute,oo

oo

Correct Answer:huge,yoo

yoo

Q4.
Match the grapheme to where they commonly appear in a word.
Correct Answer:oo,in the middle

in the middle

Correct Answer:ew,at the end

at the end

Correct Answer:u-e,last but one

last but one

Q5.
Correct the spelling in bold in the following sentence: His birthday is in jewn.
Correct Answer: June, june
Q6.
Correct the spelling in bold in the following sentence: She droo a beautiful picture.
Correct Answer: drew