New
New
Year 2

Apostrophes for singular possession

I can show a noun belonging to a singular noun with an apostrophe.

New
New
Year 2

Apostrophes for singular possession

I can show a noun belonging to a singular noun with an apostrophe.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. An apostrophe is an important piece of punctuation.
  2. An apostrophe has more than one purpose.
  3. An apostrophe can show if a noun belongs to another singular noun.
  4. Apostrophes for singular possession are useful to make our writing clear.
  5. An apostrophe sits at the same height as the ascender of a letter.

Common misconception

Pupils may struggle to identify which noun belongs to another noun.

Ensure pupils have a solid grasp of what a noun is and that they always identify the nouns in any example.

Keywords

  • Apostrophe for possession (s) - a punctuation mark used to show if a noun belongs to another singular noun

  • Singular - only one

  • Belong - being the property of

  • Possession - the state of owning something

  • Ascender - the upwards part of a lower case letter

Supplement this lesson with images to help pupils grasp the concept of one thing belonging to another thing. At this stage, ensure that your examples only include singular nouns possessing other singular nouns.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Match these punctuation marks to their name.
Correct Answer:.,full stop

full stop

Correct Answer:!,exclamation mark

exclamation mark

Correct Answer:?,question mark

question mark

Correct Answer:',apostrophe

apostrophe

Q2.
Which words contain an apostrophe?
Correct answer: can't
cannot
I am
Correct answer: I'm
Q3.
Select the nouns.
hiding
Correct answer: Jacob
thirsty
Correct answer: tree
Q4.
Match the word with the correct definition.
Correct Answer:singular,only one

only one

Correct Answer:plural,more than one

more than one

Correct Answer:noun,a naming word for people, places or things

a naming word for people, places or things

Q5.
An apostrophe is always placed…
at the same height as the descender of a letter
on top of the first letter in a word
Correct answer: at the same height as the ascender of a letter
underneath the last letter in a word
Q6.
Select the singular nouns.
Correct answer: bear
plates
bears
Correct answer: plate

6 Questions

Q1.
Select the two purposes of an apostrophe.
description
Correct answer: possession
Correct answer: contraction
exclamation
Q2.
What does 'possession' mean?
to love something
to break something
Correct answer: to own something
to rely on something
Q3.
Match the singular nouns to the object they might possess.
Correct Answer:farmer,tractor

tractor

Correct Answer:artist,paintbrush

paintbrush

Correct Answer:musician,guitar

guitar

Correct Answer:baby,teddy

teddy

Q4.
An apostrophe can...
Correct answer: show if one noun belongs to another noun
show when something happens
show two opposing ideas
show if one noun is more important than another noun
Q5.
We use __________ to show when one singular noun possesses another noun.
’d
’t
’ll
Correct answer: ’s
Q6.
Match each ‘possession’ idea to the example that uses it.
Correct Answer:a dummy belonging to a baby,a baby's dummy

a baby's dummy

Correct Answer:a coat belonging to Sam,Sam's coat

Sam's coat

Correct Answer:toy belonging to a child ,a child's toy

a child's toy