Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Questions and commands

      Lesson details

      Learning outcome

      I can recognise the difference between a question and a command.

      Key learning points

      1. There are four types of simple sentence.
      2. Each type of simple sentence has a different purpose for the reader.
      3. Any simple sentence is a sentence about one idea that makes complete sense.
      4. A question is a simple sentence that asks the reader for an answer and ends with a question mark.
      5. A command is a simple sentence that tells someone to do something and can end with an exclamation mark.

      Keywords

      • Statement - a type of simple sentence that expresses a fact or an opinion and most often ends with a full stop

      • Question - a type of simple sentence that asks the reader for an answer and ends with a question mark

      • Question mark - a punctuation mark used at the end of a question

      • Command - a type of simple sentence that tells someone to do something and can end with an exclamation mark

      • Exclamation mark - a punctuation mark used to express strong emotion

      Common misconception

      Pupils may think you use exclamation marks at the end of every command.

      Clearly show pupils when and why an exclamation mark is needed with some commands but not others.

      Teacher tip

      Provide lots of opportunities for pupils to orally practise giving commands and asking questions.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these comes at the start of a sentence?

      full stop
      Correct answer: capital letter
      question mark

      Q2.
      Match the word with the correct defintion.

      Correct Answer:noun,a naming word for people, places or things
      Correct Answer:adjective,a word that describes a noun
      Correct Answer:verb,a doing or being word
      Correct Answer:adverb,a word that describes a verb

      Q3.
      Which of these sentences makes complete sense?

      The children
      Correct answer: The children are counting.
      are counting
      Correct answer: The children are counting to ten.

      Q4.
      Match the following word to its word class.

      Correct Answer:noun,bag
      Correct Answer:verb,carry
      Correct Answer:adverb,carefully
      Correct Answer:adjective,heavy

      Q5.
      Identify the noun in this sentence: The tall man jumped.

      Correct Answer: man, Man

      Q6.
      Tick the statements:

      What colour is the bag?
      Correct answer: I like bananas.
      Is that your coat?
      Correct answer: The water is blue.

      6 Questions

      Q1.
      Which punctuation mark does a question always end with?

      exclamation mark
      full stop
      Correct answer: question mark

      Q2.
      A command might end with...

      Correct answer: a full stop.
      a question mark.
      Correct answer: an exclamation mark.
      a comma.

      Q3.
      Which sentence type tells someone to do something?

      Correct answer: command
      question
      statement

      Q4.
      Match the following keywords to their definitions:

      Correct Answer:command,a type of simple sentence that tells someone to do something
      Correct Answer:question,a type of simple sentence that asks the reader for an answer
      Correct Answer:statement,a type of simple sentence that expresses a fact or opinion

      Q5.
      Tick the questions:

      The car is moving fast.
      Correct answer: Do you like sweets?
      Correct answer: How old are you?
      Put your boots on.

      Q6.
      Tick the commands:

      Correct answer: Get your coat.
      The frog croaked loudly.
      Where is my coat?
      Correct answer: Run away from the monster!

      To help you plan your 1 English lesson on: Questions and commands, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...