New
New
Year 2

Applying the 'tion' spelling

I can spell more words using ‘tion’.

New
New
Year 2

Applying the 'tion' spelling

I can spell more words using ‘tion’.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. tion' is the most common spelling of /shun/.
  2. Words ending in 'tion' are often nouns, like 'action', 'collection', 'question' and 'section'.
  3. How to spell the common exception words: every and everybody.

Common misconception

Some children will think that all words ending in -tion should have a recognisable root word.

Show some words ending in -tion that don't have recognisable root words, e.g. potion.

Keywords

  • Suffix - a letter or group of letters added to the end of a word to change its meaning

  • Spelling - a letter or group of letters representing a sound or section of a word

  • Word class - different types of words that are used to form sentences

  • Noun - a naming word for people, places or things

Focus on the spelling string -tion as the key objective of the lesson. Grammar aspects will be covered further in KS2.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Choose the correct spelling and representation of the word in bold in the following sentence: The day after Sunday is munday.
munday
Munday
Correct answer: Monday
monday
Q2.
Identify all the words that have the suffix '-ed' in them to show the past tense.
Correct answer: walked
hide
Correct answer: owned
seed
had
Q3.
Identify all the words that contain the spelling '-tion'.
Correct answer: action
television
Correct answer: collection
show
fun
Q4.
Match the words with their related meaning (and root words).
Correct Answer:invite,invitation

invitation

Correct Answer:inform,information

information

Correct Answer:educate,education

education

Q5.
Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: 2+2 is an adishon question.
addishun
adition
addishun
Correct answer: addition
Q6.
Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: A half is a type of frakshon.
fracshon
fratoin
Correct answer: fraction
fracshun

6 Questions

Q1.
Choose the correct spelling and representation of the word in bold in the following sentence: I have toast evree day for breakfast.
evree
Correct answer: every
everee
evry
Q2.
Identify all the words that contain the spelling '-tion'.
Correct answer: portion
important
Correct answer: potion
possible
Q3.
Which of these words are nouns?
Correct answer: collection
collect
Correct answer: question
bring
Q4.
Words ending in '-tion', like 'fraction' or 'station' are often what word class?
adverb
Correct answer: noun
verb
Q5.
Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: The witch mixed her poshon.
powshun
Correct answer: potion
potoin
poshun
Q6.
Correct the spelling of the word in bold in the following sentence: The train is at the stayshun.
Correct Answer: station