New
New
Year 2

Using and spelling suffixes: -ed

I can spell words using the suffix -ed.

New
New
Year 2

Using and spelling suffixes: -ed

I can spell words using the suffix -ed.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. A suffix is a letter or group of letters at the end of a word which creates another word.
  2. The past tense of some verbs may sound like they end in 'id', 't' or 'd', but they are spelt using '-ed'.
  3. If the verb ends in two consonant letters, the ending is simply added on.
  4. If the verb ends in a consonant + 'y', the 'y' is changed to 'i' before 'ed' is added.
  5. If the root word ends in a consonant + 'e', the 'e' is removed before the suffix is added.

Common misconception

Children hear 'd', 't' or 'id' at the end of the word and spell it that way.

Explain that sometimes the ending sounds like ‘t’, ‘d’ or ‘id’ but it is still spelt with the suffix -ed.

Keywords

  • Suffix - a letter or group of letters added to the end of a root word

  • Past tense - shows that the action happened before now

  • Root word - the base word from which other words are formed often by adding prefixes or suffixes

  • Consonant - a sound that is made by blocking air in the mouth with the teeth, tongue, lips or palate

Acknowledge that there are exceptions to the rule, but focus on securing the spellings that follow the rules first. Children continue to focus on past tense spellings throughout KS2.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Select the suffixes.
Correct answer: -ly
un-
Correct answer: -ing
in-
Correct answer: -ful
Q2.
Select all the words containing the suffix -ing.
Correct answer: swimming
Correct answer: humming
funnily
Correct answer: flying
flew
Q3.
Select all the words containing the suffix -ed.
Correct answer: played
playful
Correct answer: skipped
slowly
playing
Q4.
What happens when the suffix -ing is added to a root word with a short vowel and ending in a consonant, such as 'hop' or 'run'?
Just add -ing.
Keep the ‘y’ and add -ing.
Remove the 'e' and add -ing.
Correct answer: Double the consonant and add -ing.
Q5.
Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: I like to go swimin at the weekends.
swiming
Correct answer: swimming
swimmin
Q6.
Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: I heard my sister crighing next door.
criing
Correct answer: crying
cryying
cryin

6 Questions

Q1.
Select the suffixes.
Correct answer: -ed
Correct answer: -ing
un-
de-
Q2.
What happens when the suffix -ed is added to a root word with a short vowel and ending in a consonant, such as 'hop' or 'skip'?
Just add -ed.
Remove the ‘y’ and add -ied.
Remove the ‘e’ and add -ed.
Correct answer: Double the consonant and add -ed.
Q3.
What happens when the suffix -ed is added to a root word ending in an 'e' such as 'bake' or 'hope'?
Just add -ed.
Remove the ‘y’ and add -ied.
Correct answer: Remove the ‘e’ and add -ed.
Double the consonant and add -ed.
Q4.
Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: I cride when I fell over.
cryed
criied
Correct answer: cried
Q5.
Correct the spelling of the word in bold in the following sentence: My teacher helpt me when I was stuck on a question.
Correct Answer: helped
Q6.
Correct the spelling of the word in bold in the following sentence: The car stopt at the red light.
Correct Answer: stopped