Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing a section about anglerfish appearance for a non-chronological report

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write a section about anglerfish appearance.

      Key learning points

      1. A subheading signals to the reader what the section is about.
      2. Careful selection of nouns and pronouns ensures cohesion within sentences and across sections of the report.
      3. A section about one feature of the report's subject contains specific facts and information to keep the reader engaged.
      4. Writers choose varied fronted adverbials and different sentence types to ensure the text flows for the reader.
      5. Sentences should be said aloud before writing to ensure they make sense and read back once written to check for errors.

      Keywords

      • Subheading - a word, phrase or sentence used to introduce part of a text

      • Fronted adverbial - a sentence starter followed by a comma

      • Text flow - how a text is written to keep the reader engaged

      Common misconception

      Pupils copy notes directly from their plans without forming full sentences.

      Pupils should say the sentence aloud first, then write it out. Finally, pupils should check their writing for sense and punctuation.

      Teacher tip

      Encourage pupils to practise writing their sentences on mini-whiteboards after saying their sentences aloud.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which sentence needs a question mark at the end?

      Anglerfish have a unique bioluminescent illicium that dangles from their heads
      Correct answer: How do anglerfish use their bioluminescent illicium to attract prey
      What a fascinating ability it is to use bioluminescence for hunting
      Female anglerfish are significantly larger than males

      Q2.
      Which sentence would best suit ending with an exclamation mark?

      Anglerfish have a unique bioluminescent illicium that dangles from their heads
      How do anglerfish use their bioluminescent illicium to attract prey
      Correct answer: What a fascinating ability it is to use bioluminescence for hunting
      Female anglerfish are significantly larger than males

      Q3.
      Match the tense to its corresponding sentence.

      Correct Answer:present tense,Anglerfish use their bioluminescent illicium

      Anglerfish use their bioluminescent illicium

      Correct Answer:past tense,Anglerfish used their bioluminescent illicium

      Anglerfish used their bioluminescent illicium

      Correct Answer:future tense,Anglerfish will use their bioluminescent illicium

      Anglerfish will use their bioluminescent illicium

      Q4.
      Which co-ordinating conjunction completes this sentence? 'The anglerfish lives in the deep part of the ocean __________ it has adapted over millions of years to survive.'

      , but
      , or
      Correct answer: and

      Q5.
      Look at this clause: 'because they wanted to lure their prey closer'. What type of clause is this?

      Correct Answer: subordinate, adverbial subordinate, adverbial, Subordinate, Adverbial

      Q6.
      Tick the sentences that are main clauses.

      Correct answer: Anglerfish possess a bioluminescent illicium that hangs from their heads.
      although they primarily live in solitude
      Correct answer: They inhabit the deep, dark depths of the ocean.
      when hunting in the dark

      6 Questions

      Q1.
      When we write, we should always try to do which of these things?

      Correct answer: Showcase each sentence type we know.
      Showcase two sentence types only.
      Say the notes in note-form from the plan before we write.
      Correct answer: Plan and say each sentence before we write it.

      Q2.
      Which of these sentences is relevant to a non-chronological report about anglerfish?

      In the inky blackness of the ocean's depths, an anglerfish silently waits.
      I am amazed at the anglerfish's ability to thrive in such harsh conditions.
      Correct answer: When hunting, anglerfish use their bioluminescent illicium to lure prey.

      Q3.
      What is the definition of a subheading?

      A subheading is a word, phrase or sentence used to describe a photograph.
      Correct answer: A subheading is a word, phrase or sentence used to introduce part of a text.
      A subheading is a word, phrase or sentence used to label a diagram.
      A subheading is the final sentence in the conclusion.

      Q4.
      Which question is suitable for the subheading of a section about anglerfish appearance?

      What do anglerfish eat?
      Correct answer: What do anglerfish look like?
      Where do anglerfish live?

      Q5.
      Match the type of fronted adverbial to the examples.

      Correct Answer:fronted adverbial of cause,As a result,

      As a result,

      Correct Answer:formal fronted adverbial,Additionally,

      Additionally,

      Correct Answer:viewpoint fronted adverbial,Significantly,

      Significantly,

      Q6.
      Which sentence could follow this sentence? 'Female anglerfish have dark, mottled skin.'

      However, they can camouflage in the deep-sea landscape.
      Despite this, they can camouflage in the deep-sea landscape.
      Correct answer: As a result, they can camouflage in the deep-sea landscape.

      To help you plan your 4 English lesson on: Writing a section about anglerfish appearance for a non-chronological report, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...