Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Spelling words including the suffix -al

      Lesson details

      Learning outcome

      I can spell words that use the suffix -al.

      Key learning points

      1. The suffix -al is the second most common spelling for the 'l' sound.
      2. If the root word makes sense by itself, it is often likely to have the suffix -al.
      3. The suffix -al often turns nouns into adjectives and often follows the letters 'on' and 'ic'.
      4. When the root word ends in ‘e’, remove the ‘e’ and add the suffix.
      5. How to spell the curriculum words: correspond and persuade.

      Keywords

      • Suffix - a letter or group of letters added to the end of a word to change its meaning

      • Root word - the base word from which other words are formed often by adding prefixes or suffixes

      • Noun - a naming word for people, places or things

      • Adjective - describes a noun

      Common misconception

      Pupils can mix up the representations of 'l' and forget the representations which are most likely.

      Frame any new learning on -al in the context of prior knowledge around representations of 'l', highlighting the most common representations.

      Teacher tip

      Play matching games with the root words and new words ending in the suffix -al. Put the words into sentences to help secure the meaning.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to its definition.

      Correct Answer:verb,doing, being or having word
      Correct Answer:adjective,describes a noun
      Correct Answer:noun,a naming word for a person, place or thing
      Correct Answer:adverb,a word that describes or gives more information about a verb
      Correct Answer:suffix,a letter or group of letters added to the end of a word

      Q2.
      Match the word to the representation of the 'l' sound it contains.

      Correct Answer:bulk,l
      Correct Answer:full,ll
      Correct Answer:stable,le
      Correct Answer:camel,el
      Correct Answer:pencil,il
      Correct Answer:medal,al

      Q3.
      Select all the words containing the suffix -al.

      Correct answer: national
      also
      call
      Correct answer: natural
      table

      Q4.
      What word class is 'global' in this sentence? A global citizen cares about making the world better.

      noun
      verb
      Correct answer: adjective
      adverb

      Q5.
      What word class is 'personal' in this sentence? The personal message helped me to feel at ease.

      noun
      verb
      Correct answer: adjective
      adverb

      Q6.
      Match the word to its definition.

      Correct Answer:globe,a spherical ball with a map of the earth on it
      Correct Answer:global,having to do with the whole earth
      Correct Answer:season,a time of the year with specific conditions
      Correct Answer:seasonal,related to a specific season

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to the word class. The suffixes will help you!

      Correct Answer:natural,adjective
      Correct Answer:education,noun
      Correct Answer:flatten,verb

      Q2.
      What is the root word of 'seasonal'?

      son
      al
      sea
      Correct answer: season

      Q3.
      Which of these root words will 'remove ‘e’, then add the suffix, when -al is added?

      Correct answer: culture
      profession
      Correct answer: arrive
      nation
      Correct answer: globe

      Q4.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence: 'She plays for the nashnul football team.'

      Correct Answer: national

      Q5.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence: 'Going to the museum is an excellent culchurul experience.'

      Correct Answer: cultural

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold in the sentence. London is the capitle city of England.

      Correct Answer: capital

      To help you plan your 6 English lesson on: Spelling words including the suffix -al, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...