Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Spelling words with the comparative suffix -er

      Lesson details

      Learning outcome

      I can apply spelling rules to spell words with the comparative suffix -er.

      Key learning points

      1. If the root word ends in 'y', remove the 'y' and add -ier.
      2. If the root word ends in 'e', remove the 'e' and add -er.
      3. If the root word contains a short vowel sound, double the consonant and add -er.
      4. 'Good' is irregular as it does not follow the same pattern. Instead we have good, better and best.
      5. How to spell the curriculum words: necessary and average.

      Keywords

      • Suffix - a letter or group of letters added to the end of a root word

      • Root word - the base word from which other words are formed often by adding prefixes or suffixes

      • Comparative - the form of an adjective or adverb that compares two or more things

      Common misconception

      Pupils often forget to double the consonant when adding the suffix -er.

      Show non-examples when the consonant has not been doubled after a short vowel sound (hot-hoter). Explain how this alters our pronunciation.

      Teacher tip

      Ensure pupils are aware that whilst we can add the suffix -er to many adjectives to create a comparative adjective, some adjectives are irregular. Discuss words such as 'good' and 'bad' and any others that pupils come up with.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Identify the adjectives in this sentence: The bright, white moon shone in the sky.

      Correct answer: bright
      Correct answer: white
      moon
      shone
      sky

      Q2.
      How many syllables are in the following words: colder, fresher, faster.

      1
      Correct answer: 2
      3
      4

      Q3.
      Select the suffixes.

      Correct answer: -ed
      un-
      Correct answer: -er
      Correct answer: -ing
      de-

      Q4.
      Select all the words containing the suffix -er.

      Correct answer: player
      referring
      hopeless
      Correct answer: healthier
      Correct answer: fitter

      Q5.
      Match the words ending with the suffix -er to their root words.

      Correct Answer:heavy,heavier

      heavier

      Correct Answer:big,bigger

      bigger

      Correct Answer:calm,calmer

      calmer

      Correct Answer:brave,braver

      braver

      Q6.
      What rule is being used when the word 'quick' becomes 'quicker' when adding the suffix -er?

      Correct answer: Just add -er.
      Remove the ‘y’ and add -ier.
      Remove the ‘e’ and add -er.
      Double the consonant and add -er.

      6 Questions

      Q1.
      The suffixes -er and -est help us to...

      change the tense of a word.
      create a plural noun.
      Correct answer: compare things.
      create an adjective.

      Q2.
      What rule is being used when the word 'flat' becomes 'flatter' when adding the suffix -er?

      Just add -er.
      Remove the ‘y’ and add -ier.
      Remove the ‘e’ and add -er.
      Correct answer: Double the consonant and add -er.

      Q3.
      What rule is being used when the word 'early' becomes 'earlier' when adding the suffix -er?

      Just add -er.
      Correct answer: Remove the ‘y’ and add -ier.
      Remove the ‘e’ and add -er.
      Double the consonant and add -er.

      Q4.
      What rule is being used when the word 'safe' becomes 'safer' when adding the suffix -er?

      Just add -er.
      Remove the ‘y’ and add -ier.
      Correct answer: Remove the ‘e’ and add -er.
      Double the consonant and add -er.

      Q5.
      What rule is being used when the word 'quiet' becomes 'quieter' when adding the suffix -er?

      Correct answer: Just add -er.
      Remove the ‘y’ and add -ier.
      Remove the ‘e’ and add -er.
      Double the consonant and add -er.

      Q6.
      Write the correct spelling of the word in bold in the following sentence: I took the largr piece of cake!

      Correct Answer: larger

      To help you plan your 6 English lesson on: Spelling words with the comparative suffix -er, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...