Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Planning the opening of a journalistic report about the Titanic

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use my knowledge of the Titanic to plan the opening of a journalistic report.

      Key learning points

      1. The opening provides the reader with general information about the event.
      2. The opening includes when, where and what took place as well as who was there and what is currently happening.
      3. Subject-specific language is used to convey information to the reader in a clear, formal way.
      4. Journalists use specific phraseology to write for purpose, tone and credibility.

      Keywords

      • Possession - the state of owning something

      • Subject-specific vocabulary - vocabulary used when writing about a particular subject

      • Journalistic language - words and phraseology used in journalistic reports

      • General information - the most basic, necessary information

      Common misconception

      Pupils may want to write with too much detail in the opening.

      Make explicit reference to 'general information' and remind pupils to keep information in the opening general.

      Teacher tip

      Show pupils photos and video footage of the Titanic setting sail from Southampton Docks to help them grasp the magnitude of the event at the time.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Where did the Titanic set sail from?

      Correct answer: Southampton, England
      Cherbourg, France
      Belfast, Northern Ireland
      New York City, USA

      Q2.
      Which date did the Titanic set sail?

      10th April 1902
      Correct answer: 10th April 1912
      10th April 1922
      10th April 1932

      Q3.
      Put the Titanic's maiden voyage locations in order:

      1 - Southampton, England
      2 - Cherbourg, France
      3 - Cobh, Ireland
      4 - New York City, USA

      Q4.
      Subject-specific vocabulary is ...

      Correct answer: vocabulary used when writing about a particular subject.
      words and phraseology used in journalistic reports.
      a sentence made up of a main clause and a relative subordinate clause.
      a word that describes a noun.

      Q5.
      A relative complex sentence is ...

      vocabulary used when writing about a particular subject.
      words and phraseology used in journalistic reports.
      Correct answer: a sentence composed of a main clause and a relative subordinate clause.
      a word that describes a noun.

      Q6.
      Tick the examples of journalistic language:

      Suddenly,
      Correct answer: Allegedly,
      In the swirling mist,
      Correct answer: It is believed that
      Correct answer: According to reports from eye-witnesses,

      6 Questions

      Q1.
      Match the key words to their definitions:

      Correct Answer:possession,when a noun owns another noun

      when a noun owns another noun

      Correct Answer:subject-specific vocabulary,vocabulary used when writing about a particular subject

      vocabulary used when writing about a particular subject

      Correct Answer:journalistic language,words and phraseology used in journalistic reports

      words and phraseology used in journalistic reports

      Correct Answer:general information,the most basic, necessary information

      the most basic, necessary information

      Q2.
      Select the missing word: The Titanic set sail on __________ maiden voyage across the Atlantic Ocean earlier today.

      it's
      Correct answer: its
      it is

      Q3.
      Tick the examples of subject-specific vocabulary associated with the Titanic:

      Correct answer: steam-powered vessel
      huge
      Correct answer: Southampton docks
      Correct answer: quayside
      Correct answer: passengers

      Q4.
      Select the examples of journalistic language.

      Correct answer: Reportedly,
      Correct answer: At precisely ________,
      However,
      Correct answer: It is reported that

      Q5.
      The purpose of the opening in a journalistic report is to

      give the reader specific facts.
      Correct answer: engage the reader.
      Correct answer: make the reader want to read on.
      Correct answer: give the reader general information.

      Q6.
      The opening plan should include which of the following?

      full paragraphs
      Correct answer: notes
      Correct answer: bullet points
      Correct answer: subject-specific vocabulary
      Correct answer: journalistic language

      To help you plan your 5 English lesson on: Planning the opening of a journalistic report about the Titanic, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...