Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Making comparisons and connections

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe key events in Chapters 24 and 25 and I can draw comparisons and connections between characters and their experiences.

      Key learning points

      1. In this section of the book, we see Joseph subjected to bullying.
      2. Adonis intervenes, putting Bert at risk; Joseph helps Bert escape, but he is not thanked for this.
      3. We can compare character experiences across a book, identifying a character's lows and highs.
      4. We can try and spot connections between different characters and their experiences.
      5. These connections might be intended by the author or not.

      Keywords

      • Prediction - an educated guess, based on evidence in the text or prior knowledge

      • Compare - make a judgement about the similarities and differences between different things or whether one is better than the other

      • Connection - a similarity or link between two things

      Common misconception

      Pupils may struggle to see connections between Joseph and Adonis in the second task.

      You may wish to discuss the idea of a metaphorical 'cage' midway through pupils' discussions, discussing ways in which Joseph is 'caged' by his difficulties.

      Teacher tip

      Ensure that you read up to the end of Chapter 34 before the next lesson, either using additional lessons or in story time.

      Equipment

      You need a copy of the 2021 Andersen Press edition of ‘When the Sky Falls’ written by Phil Earle for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of upsetting content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Based on your reading up to Chapter 23, what is the reason Mrs F points the rifle at Adonis during air raids?

      She is worried he will hurt her.
      Correct answer: She is worried he may escape if his enclosure is bombed and hurt others.
      She is worried he will escape during an air raid and she will lose him.
      She knows the noise will upset him and she wants to put him out of his misery.

      Q2.
      Why has Joseph been caned at school?

      because he was rude to Miss Doherty
      because he couldn't read
      Correct answer: because he threw tables over
      because he hurt Bert

      Q3.
      Why does Joseph say he struggles to read?

      Correct answer: because the words seem to move around on the page
      because the words are too small
      because he has bad eyesight
      because he has never tried

      Q4.
      What does Syd tell Joseph has happened to her parents?

      They were killed in an accident.
      Correct answer: They were killed in an air raid.
      They are fighting abroad.
      They have moved to the country.

      Q5.
      What does Syd do to try and help Joseph read?

      Correct answer: help him practise the alphabet
      Correct answer: tell him to put his finger by the letters
      Correct answer: tell him to squint
      Correct answer: give him some glasses
      teach him the sounds certain letters can show

      Q6.
      Joseph nearly manages to feed Adonis in Chapter 23. What stops him doing this?

      Correct answer: a loud noise distracts him and Adonis
      Mrs F tells him to stop
      Adonis walks away
      Syd comes over and interrupts

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to their meanings.

      Correct Answer:impulsively,without thinking

      without thinking

      Correct Answer:incongruous,out of place

      out of place

      Correct Answer:territory,area or place

      area or place

      Correct Answer:dunce,old-fashioned word for someone considered slow at learning things

      old-fashioned word for someone considered slow at learning things

      Q2.
      Match the word to its meaning.

      Correct Answer:cusp,edge

      edge

      Correct Answer:instantaneous,immediately

      immediately

      Correct Answer:adept,good at something

      good at something

      Correct Answer:remnants,left-over pieces

      left-over pieces

      Q3.
      Put these events from Chapter 24 in order.

      1 - Joseph begins to feed Adonis without Mrs F's help.
      2 - He is shoved against the bars.
      3 - Bert and Jimmy attack Joseph.
      4 - Bert has his back to the cage and he is about to punch Joseph.
      5 - Adonis grabs Bert from behind.

      Q4.
      What is a prediction?

      a guess
      a certainty
      Correct answer: an educated guess
      a random answer

      Q5.
      Which of these could be considered character highs for Joseph?

      his first day at the school
      Correct answer: bonding with Adonis
      the air raid where he follows Tweedy
      Correct answer: being 'saved' by Adonis

      Q6.
      In what ways are Joseph and Adonis' situations similar?

      Correct answer: they are both missing family members
      Correct answer: they are both withdrawn and sad at times
      they are both kept locked away
      Correct answer: they are both going through difficult periods in their lives

      To help you plan your 6 English lesson on: Making comparisons and connections, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...