Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will review the sentence elements, such as subordinate clauses and commas splices that we have learnt over the last few lessons. We are going to use this new understanding to write a story.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
A subordinate clause is...
An idea that can be understood by itself.
Correct answer: An idea which does not make sense by itself.
Q2.
Which of these is the correct way of punctuating a subordinate clause before an independent clause?
After dinner he played chess.
Correct answer: After dinner, he played chess.
He played chess after dinner.
He played chess, after dinner.
Q3.
Which of these is the correct way of punctuating a subordinate clause after an independent clause?
At break time Sophie decided to eat her apple.
At break time, Sophie decided to eat her apple.
Correct answer: Sophie decided to eat her apple at break time.
Sophie decided to eat her apple, at break time.
Q4.
Which of these sentences has the correctly punctuated list?
Bring your swimming costume and towel and goggles and swimming hat to practice.
Correct answer: Bring your swimming costume, towel, goggles and swimming hat to practice.
Bring your swimming costume, towel, goggles, swimming hat to practice.
Bring your swimming costume; towel; googles; swimming hat to practice.
Q5.
Which sentence has the subordinate clause list punctuated properly?
Rather than revise for his test and do his homework and tidy his room, David decided to watch TV.
Rather than revise for his test, do his homework or tidy his room David decided to watch TV.
Correct answer: Rather than revise for his test, do his homework or tidy his room, David decided to watch TV.
Q6.
Which sentence has the subordinate clause list punctuated properly?
The new musical theatre club will rehearse at the community centre on a Tuesday evening Wednesday evening and Saturday morning.
Correct answer: The new musical theatre club will rehearse at the community centre on a Tuesday evening, Wednesday evening and Saturday morning.
The new musical theatre club will rehearse at the community centre on a Tuesday evening, Wednesday evening, Saturday morning.

5 Questions

Q1.
To find the independent clause we
Look for the capital letter and full stop.
Look for the most interesting part of the sentence.
Look for the part of the sentence that tells us the most detail.
Correct answer: Look for the subject, verb and all the information for the sentence to make sense.
Q2.
What's the independent clause in the sentence: "Although he enjoyed his job, he secretly dreamed of being an actor on the stage."
Although he enjoyed his job,
Being an actor on the stage.
Correct answer: He secretly dreamed of being an actor.
Q3.
Which of the options below correctly fixes this fused sentence: "I really enjoy going to school performing arts is my favourite subject."
Correct answer: I really enjoy going to school because performing arts is my favourite subject.
I really enjoy going to school Performing arts is my favourite subject.
I really enjoy going to school, performing arts is my favourite subject.
I really enjoy going to school. performing arts is my favourite subject.
Q4.
Which of the options below has added a subordinate clause to the independent clause: "The ice cream melted."
Correct answer: Even though it wasn't very sunny, the ice cream melted.
I really wanted ice cream. The ice cream melted. I was cross.
The ice cream melted, it wasn't in the freezer.
The ice cream melted. It was chocolate flavour.
Q5.
Which of these options is a correctly punctuated list?
When he went to the shops, Klae bought broccoli and carrots and chicken.
Correct answer: When he went to the shops, Klae bought broccoli, carrots and chicken.
When he went to the shops, Klae bought broccoli, carrots, chicken.
When he went to the shops, Klae bought broccoli; carrots; chicken.