Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will introduce the concept of independent clauses. We will then apply that knowledge in a piece of creative writing.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Which of these sentences is complete?
I went to school this morning. Forgot to bring my pen.
Correct answer: I went to school this morning. I forgot to bring my pen.
Went to school this morning. Forgot to bring my pen.
Went to school this morning. I forgot to bring my pen.
Q2.
Which sentence is correct?
Correct answer: My mother was feeling unwell. I took her for some soup.
The dolphins played in the ocean. They was delighted.
The friends laugh and joked.
The lady sat up in her chair and looks worried.
Q3.
Which part of this sentence tells when it happened? I watched Match of the Day last night.
Correct answer: last night
night
watched
Q4.
Which sentence has punctuated speech correctly?
Arkell said "You should boil the pasta like this."
Arkell said, "you should boil the pasta like this."
Correct answer: Arkell said, "You should boil the pasta like this."
Arkell said, "You should boil the pasta like this"
Q5.
Which sentence is punctuated correctly?
Kamika said, "This pasta is delicious".
Sally said, I like this place."
The teacher said to me "I am proud of you."
Correct answer: We all said, "Well done."

6 Questions

Q1.
Which of the following sentences are independent clauses? CHOOSE THREE.
Although he was happy to work with Anita.
Correct answer: Callum thought about helping his mum.
Correct answer: The bolts rolled around.
Correct answer: The characters demonstrate their abilities well.
Q2.
What is the subject of the following sentence? The young prince turned to his mother and asked where his sister was.
his mother
prince
Correct answer: the young prince
young prince
Q3.
Which of the following are fragments? CHOOSE THREE.
Correct answer: Because women were discriminated against.
Correct answer: In addition to the three sisters called Charlotte, Emily and Anne.
They became very famous authors and poets.
Correct answer: When they left school.
Q4.
Which sentence has punctuated speech correctly?
Jasper said "Would you like a cookie?"
Jasper said, "would you like a cookie?"
Correct answer: Jasper said, "Would you like a cookie?"
Jasper said, "Would you like a cookie"?
Q5.
Which sentence is NOT a run-on sentence?
Amber plays guitar and she practises every night.
Mark likes basketball and he plays football.
Correct answer: Owen stood up and left the room.
Shannon enjoys music and she listens to it on her phone every day.
Q6.
Which of these sentences is punctuated correctly?
After the picture was taken the alligator bit the man's hand off.
Correct answer: After the picture was taken, the alligator bit the man's hand off.
The alligator bit the man's hand off after the picture was taken
The alligator bit the man's hand off, after the picture was taken.